Fiedler: Ano, prostě to zamázneme … aneb jak jsme o pár miliónů přišli …

25.02.2015 11:54

Šetřit na kancelářských A4-kách je chvályhodné a naprosto to schvaluji. Šetřit by se mělo vždy a všude, jenže ta druhá část tak jaksi na Ministerstvu financí asi neplatí vždy.

Fiedler: Ano, prostě to zamázneme … aneb jak jsme o pár miliónů přišli …
Foto: Archiv časopisu Green
Popisek: Karel Fiedler.

Konkrétně tedy, když jde o dým z tabákových listů. A tak se může docela snadno stát, že co se ušetří na papíru se prošustruje na tabáku...

Loni v půli prázdnin, bylo to přesně 30.7. 2014 Poslanecká Sněmovna zamítla ve třetím čtení jeden z pozměňovacích návrhů Zákona o spotřebních daních, který navrhoval zdanění veškerého tabáku – tedy i tabákových listů pro údajné dekorativní účely. Vicepremiér Babiš tehdy smysluplné opoziční návrhy označil za „marketingovou prezentaci“ a řekl, že takzvané daňové úniky neexistují a že tabákové listy lze zdanit podle stávajícího zákona, pokud se používají k výrobě cigaret. ( Aktuálně.cz z 30.7. 2014 ).

Neuplynul však ani půlrok a rádoby neomylný ministr financí prozřel. Ejhle, vláda připravuje novelu, která má zdanění tabákových listů zavést. Ministerstvo financí, potažmo Generální ředitelství cel najednou zjistilo, že tratí skoro půlmiliardu ročně a od 1. července letošního roku připravuje novelu, která má zdanit surový tabák, tedy tabákové listy, částkou 1800 Kč/kg. Potenciální daňový únik za rok 2013 Jitka Danielová z GŘ Cel odhadla na 355 mil. Kč při sazbě 1635 Kč/kg. ( iDnes z 6.12. 2014 )

A včera vláda takovýto návrh novely schválila. Po dřívějším negativním stanovisku k tomuto návrhu, vláda změnila svůj názor …. anebo je za tím něco jiného ? O půl roku mohl tento návrh platit dříve. O pěkných pár miliónů by se na daních vybralo více – to není moje tvrzení – to jen přebírám názor z Generálního ředitelství cel. A úplně mě rozesmálo, když mě v předsálí Sněmovny potkala v prosinci náměstkyně ministra, přišla ke mně a začala mi "vysvětlovat", že ten můj pozměňovací návrh tehdy v létě nepochopila...no pane ministře a paní náměstkyně, to je tedy pěkná bramboračka !

Nezbývá než věřit, že jiné kroky Ministerstva financí nebudou stejně přínosné, jako loňské stanovisko a letošní vládní prozření .... pořád mi v uších zní prohlášení vicepremiéra Babiše ze Sněmovny, že nikdy neřekl KDY bude líp?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Fiedler

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…