Fiedler (Úsvit): Budou volby do EP neplatné?

25.05.2014 12:10

Právě skončené eurovolby provázela velmi nízká účast voličů. V tuto chvíli ještě nebyla zveřejněna oficiální čísla, ale téměř jistě se dá předpokládat, že nepřekročí 20 %, odhady hovoří spíše o číslu kolem 15 %. Volby samozřejmě platné budou. Proč ale ten můj provokující nadpis: „Budou volby neplatné?"

Fiedler (Úsvit): Budou volby do EP neplatné?
Foto: Archiv časopisu Green
Popisek: Karel Fiedler.

Před nedávnem se ve Sněmovně projednával návrh Zákona o obecném referendu, kde razantně a hlasitě proti němu vystupoval i Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva. Jeho nejhlasitějším a jím nejvíce zdůrazňovaným argumentem bylo to, že tento návrh referenda nepočítal pro jeho platnost s žádnou minimální povinnou účastí. Nemůže přece o zásadních věcech rozhodnout třeba jen 15% voličů!?  ... to byl jeho argument.

A ejhle, uplynula velmi krátká doba, a volby, když ne s mizivou, tak doslova s mizernou účastí jsou tady ! Budou platné nebo nebudou? Jak už jsem napsal v záhlaví článku, ano, platné budou. A proč mají být jednou volby s malou účastí platné a jindy referendum ( s možnou malou účastí) neplatné? (referendum není nic jiného než forma voleb ). Opravdu by mne zajímalo, jaký názor a jaké argumenty v této věci uvede pan Dienstbier ? Jsem hodně zvědavý, jak jeho případná odpověď bude velký názorový paskvil?

Při zamítnutí návrhu Zákona o referendu vláda sdělila, že předloží v krátké době svůj návrh tohoto zákona. Čas běží a návrh nikde .... vždyť vládnout bez hrozby názorové vzpoury lidu v referendu je tak příjemné a pohodlné... Uvidíme kdy a jakého vládního návrhu zákona o referendu se dočkáme? Nevím, jestli to bude zmetek legislativní, ale obávám se, že obsahově to zmetek bude určitě. Vždyť nízká volební účast se jednou hodit může a jindy nemusí, že pane ministře ( a vládo )?!

Dovětek : V Praze 7 se současně s volbami konalo referendum o hazardu. Účast obojího byla asi 25%, volby jsou platné, referendum nikoliv. Nad logikou tohoto si udělejte úsudek sami....

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce