Fiedler (Úsvit): EU - spolek (dobře placených) diletantů

14.02.2014 14:20

Včera v Poslanecké sněmovně vystoupil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se zprávou o dění a situaci na Ukrajině. Ne, že bych se dosud domníval, že v Bruselu sedí hlavy pomazané, ale jeho projev mne utvrdil v tom, že v Bruselu opravdu musí být (notně početný) spolek diletantů.

Fiedler (Úsvit): EU - spolek (dobře placených) diletantů
Foto: Archiv časopisu Green
Popisek: Karel Fiedler.

Přestože mé vidění událostí na Ukrajině se ne zcela shoduje s názorem pana ministra, nechci zde toto komentovat. Vnímal jsem jeho projev, jeho sdělení, z trochu jiného úhlu pohledu (a jím sdělené skutečnosti opravdu nechci a ani nemohu ministrovi zahraničí dávat za vinu ).

Předesílám, že má pozice, oproti asi většině z vás, co tento příspěvek čtete, byla mírně výhodnější, neboť Ukrajinu jsem párkrát pracovně navštívil. A přestože jsem tam nestrávil zrovna dlouhou dobu, nějaký názor na tuto zemi a její úroveň jsem měl svůj vlastní. A právě proto jsem poněkud pomyslně povytáhl obočí, když jsem se před nějakou dobou dověděl, že Ukrajina by již nyní měla s EU podepsat asociační dohodu a měla by se v dohledné době stát další členskou zemí EU. Nad tím jsem opravdu kroutil hlavou a považoval to za dost unáhlené a předčasné ....

Pan ministr Zaorálek včera ve Sněmovně poměrně dramaticky sděloval, že to je ale opravdu strašné, že země, se kterou ještě před pár dny chtěla EU podepisovat asociační dohodu, je dnes ve stavu ( nedemokratickém ), kdy EU musí řešit pomoc této zemi a jak se budeme naopak bránit šíření problémů a tam panujícího násilí z této země, tedy z Ukrajiny .... Že situace tam se tak dramaticky, zásadně a rychle změnila a otočila. Před pár týdny Evropa a Ukrajina stály před podpisem asociační dohody a nyní Evropa řeší, jak bránit eskalaci problémů z Ukrajiny, země na pokraji možná i rozpadu. Tak s tímhle tedy nesouhlasím - ta situace se tam nijak rychle a nijak zvlášť překvapivě nezměnila, ona tam taková byla ( "bublala pod pokličkou" ), a taková je už nějakou dobu...

Ministr Zaorálek byl zděšen tím, jak rychle došlo k obratu a změně na Ukrajině. Já jsem zděšen tím, že tak velmi početná "armáda" velmi dobře (draze) placených úředníků, komisařů a vysokých komisařů EU ( asi však s nízkým prahem schopnosti vnímání ) nebyla schopna rozpoznat, že politický a společenský stav Ukrajiny není vhodný (zralý) pro začleňování této země do EU. Ta obrovská armáda úředníků, s obrovským aparátem, všichni špičkově placení, se všemi možnými a nemožnými vymoženostmi, na to nepřišli, neviděli to, nepochopili to ? No jestli stejně odpovědně a dobře hodnotili například Turecko, případně další země, o které by časem EU chtěli rozšířit, jestli stejně "dobře" konají i v jiných zásadních rozhodnutích, tak to se nedivme, že na tom je matička Evropa tak špatně.

Posuzuje Brusel častěji zásadní věci tak "odpovědně" a "správně" jako to bylo v případě posouzení stavu Ukrajiny a její vhodnosti pro zahájení asociačních kroků? Domnívám se, že toto takto velké šlápnutí Bruselu vedle bychom neměli jen tak přejít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…