Fiedler (Úsvit): Lepší výběr daní? Začít musíme u velkých ryb a ne zase mučit živnostníky

12.07.2015 13:05

Poslanecká sněmovna v prvním čtení projednala návrh na zavedení evidence tržeb. Poslanecký klub Úsvit souhlasí s myšlenkou navrhovatele, že daňové úniky se nemají tolerovat, a snahu o zavedení nástroje na lepší výběr daní.

Fiedler (Úsvit): Lepší výběr daní? Začít musíme u velkých ryb a ne zase mučit živnostníky
Foto: red
Popisek: Karel Fiedler.

Prioritou by však dle našeho názoru měly být potírání jiných úniků za aplikace jiných nástrojů. Odlišný názor však ale máme v jiných prioritách – tedy v jiné časové posloupnosti řešení jednotlivých daňových úniků.

My se musíme zaměřit na velké ryby, kde jsou daňové úniky mnohem větší. Celkový daňový únik je v České republice odhadován přes 200 miliard korun. Evidence tržeb je v nejlepším případě o pár miliardách a to pouze v případě, že dojde k naplnění spíše odhadovaných předpokladů jak reálných propočtů a studií o dopadech navrhovaného zákona.

Místo, abychom se inspirovali ve vyspělých zemích v západní části Evropy, přebíráme modely z Balkánu. Náklady na administrativu budou obrovské, zisky diskutabilní, negativní dopady nezanedbatelné. Spolu s jinými návrhy zákonů vytváříme největší databázi v historii ČR, kontrolu pomalu všeho, přináší to obrovské riziko zneužití informací. Vláda nemá odvahu si konečně došlápnout na velké firmy, tam jsou úniky v úplně jiných řádech. Zavádíme složitý systém kvůli korunkám u živnostníků, místo abych se zaměřili na velké miliony u nadnárodních korporací.

S výhradami se na nás obrací různé segmenty společnosti, naposledy. Stomatologická komora. Věkový průměr lékařů -zubařů přesahuje dokonce šedesátku. Řada těch nejstarších z nich ve svých ordinacích ani výpočetní techniku nemá a nehodlá si ji na závěr své lékařské praxe doplňovat. Může se tak stát, že ukončí provozování své praxe a důsledkem zavedení EET tak může např. i to, že řada občanů se ocitne bez dostupné stomatologické péče a ta výrazně zdraží.

„Nehoňme blechy v kožichu medvěda, ale spíše toho medvěda … ten je mnohem větší“, dodal poslanec Karel Fiedler.

Ing. Karel Fiedler, poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.