Fiedler (Úsvit): Rasismus? Nikoliv dámy a pánové, jen pravidla hry

28.06.2014 9:00

Političtí představitelé koaličních lidovců (europoslanec Zdechovský) se děsí: Evropa prý nezvládá problém masového přílivu nelegálních přistěhovalců a nezvládnutá imigrační politika je evropskou časovanou bombou.

Fiedler (Úsvit): Rasismus? Nikoliv dámy a pánové, jen pravidla hry
Foto: Archiv časopisu Green
Popisek: Karel Fiedler.

Na to ale Úsvit upozorňuje již delší dobu, náš varovně zvednutý prst byl však až doposud vnímán jako extremistické gesto. Zdá se, že skutečný problém nyní konečně pochopili i někteří z koaličních lidovců. Snad to zavčas začnou chápat i další ve Strakově akademii.

Zatímco problematika masového náporu běženců plní v ostatních evropských zemích přední stránky novin, u nás je ticho po pěšině. Přitom jsou to právě média, která do velké míry ovlivňují veřejné mínění a jsou primárním zdrojem obecné informovanosti. Důvod je nasnadě: imigrační politika, stejně tak jako jasný postoj k národnostním menšinám je velmi citlivé téma a v pokryteckém rybníku české žurnalistiky – a nutno podotknout i politiky – si nikdo nechce ušpinit ruce nálepkou rasisty.

Hnutí Úsvit se od začátku svého vzniku této problematiky nebojí. Soustavně upozorňujeme na to, že laxnost a neochota řešit problém imigrantů je věc, která se nám může zatraceně vymstít: ekonomicky (tak jako v případě Německa nebo nejnověji Itálie), i politicky. Za to všechno si Úsvit vysloužil nálepku extremistické strany. Proč? Je to snad proto, že se na rozdíl od tradičních politických stran u nás nebojí nahlas říci to, co na Západ od nás už dávno vědí?

Nejsme žádní extremisté. Od počátku voláme po rozumném a rozvážném řešení, podle přísloví „lepší nemoci předcházet, nežli jí poté komplikovaně a nákladně léčit“. Na stejnou rétoriku nyní nastupují i lidovci – pomalu a opatrně, jak je jejich zvykem – ale nastupují. Poslední veřejné prohlášení jejich europoslance Zdechovského o tom, že migrační politiku je třeba řešit co nejdříve, je toho důkazem. ( viz dřívější článek zde na Parlamentních listech http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Katastrofa-s-imigranty-se-stale-zhorsuje-Europoslanec-Zdechovsky-radeji-ani-nechce-domyslet-co-bude-dal-323940). Lidovce za extremisty nikdy nikdo nepovažoval a zřejmě ani nepovažuje. Tato strana jen zřejmě pochopila to, za co představitelé Úsvitu burcují už rok: že totiž strkání hlavy do písku před problémem ještě nikdy nikomu nepomohlo.

Nezvládnutá imigrační politika vede v Evropě kromě obrovských ekonomických nákladů k vzestupu krajně pravicových uskupení. Výsledek posledních eurovoleb toho budiž důkazem. Evropa, v čele s Německem a Itálií, se ani po 70-ti letech od konce druhé světové války nedokázala vyrovnat se stigmatem nacistických masakrů. V obavě o nařčení z novodobého rasismu otevřela imigrantům svou náruč. Výsledkem jsou obrovské ekonomické výdaje na sociální dávky pro imigranty i všeobecná nedůvěra místních obyvatel k těmto přistěhovalcům. Ideální podhoubí pro opravdový rasismus, k němuž je od nedůvěry nebezpečně blízko. Evropané, včetně Čechů už ale nemají čas na pokrytectví. Je třeba říci, že život v Evropě má svá pravidla. A kdo na ně nemíní přistoupit, nemá zde co dělat. To není rasismus. To jsou pravidla hry s názvem Civilizovaná Evropa 21. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu