Fiedler (Úsvit): Třaskavá pravda, prezidentovo ticho a vrtění psem

02.02.2015 9:38

V den, kdy startuje patrně nejpečlivěji sledované přesouvání munice z bodu A do bodu B v novodobých dějinách České republiky, je pozoruhodné sledovat, jaká stanoviska či vyjádření se v kauze Vrbětice ozývají z Hradu. Pátrali byste marně. Neozývá se totiž nic.

Fiedler (Úsvit): Třaskavá pravda, prezidentovo ticho a vrtění psem
Foto: Archiv časopisu Green
Popisek: Karel Fiedler.

Miloš Zeman je prezident, který v zásadě plní to, co před více jak dvěma lety v rámci své volební kampaně deklaroval – tedy alespoň co se veřejných komentářů týče. Za pomoci svých oblíbených bonmotů si zvykl hlasitě komentovat z výšky pražského Hradu téměř vše. Ať už se jedná o situaci na ruské hudební scéně, stabilizaci v Číně hodnou následování, přirovnání studentů ostravské techniky k „idiotům“ nebo naposledy povzdychnutí po starých školských pořádcích po vzoru „jsi jinej, patříš do zvláštní..“

Co ovšem doopravdy „zvláštní“ je, je absence jakéhokoliv stanoviska či výroku prezidenta či jeho mluvčího k událostem ve valašských Vrběticích. Ještě před rokem veřejnosti zcela neznámou vesničku poblíž Luhačovic zná od loňského podzimu díky výbuchům v tamním muničním skladu každý. Své politické stanovisko – ať již je jakékoliv – a primární angažovanost deklarovali na veřejnosti všichni čelní politici. Až na Zemana. Také se vám zdá divné, že jindy tolik „upovídaný“ prezident k této poměrně závažné kauze mlčí? Pokud víte, to co Zeman, divit byste se neměli.

Když na podzim loňského roku vyrážel v rámci podnikatelské mise prezident České republiky na návštěvu Kazachstánu a Tádžikistánu, byl s ním na palubě vládního speciálu společně s dalšími podnikateli také Petr Bernatík. Výkonný ředitel firmy Imex Group, tedy právě té společnosti, jejíž munice v polovině října ve Vrběticích rozmetala vojenský sklad a spustila domino neřízených explozí, které ustaly až těsně před koncem loňského roku. Můžete namítnout, že prezident si členy podnikatelské mise na tyto obchodní cesty do zahraničí nevybírá, že to je principiálně zodpovědnost Svazu průmyslu a dopravy. Jenže: přestože se do každé takovéto mise podnikatelé hlásí sami a dobrovolně (hradí si veškeré náklady na cestu a pobyt a samotná mise je pro ně opravdu cenným zprostředkováním oficiálních obchodů na té nejlepší možné úrovni), Svaz průmyslu a dopravy takový ucelený seznam zájemců dlouhou dobu dopředu dává k dispozici Hradnímu protokolu. Jinými slovy řečeno, prezident a jeho poradci dobře vědí, s kým bude hlava státu sedět v letadle a nebylo by poprvé, co by právě hradní protokol se Svazem jednal, zda je účast onoho či jiného podnikatele ve vládní misi vhodná. Jenže tentokrát se nic nestalo. A ačkoliv se v době odletu ve všech médiích skloňovalo jméno firmy Imex Group, Bernatík s prezidentem do postsovětských zemí bez potíží odletěl.

Proč? Nebylo to totiž poprvé. Bernatík byl už součástí podnikatelské mise, která Zemana doprovázela při předloňské cestě do Izraele. A nejen to. Jak nedávno upozornil server Lidovky.cz, vysoce postavení představitelé vlády, které Zeman předsedal ještě jako premiér, totiž v roce 2000 přikryli skandální vývoz pěchotních zbraní do válčící Afriky, který organizoval Petr Bernatík starší – otec současného ředitele Imex Group. Klíčovou roli v obchodu tehdy sehrála česká diplomacie v čele s Janem Kavanem a jeho tehdejším náměstkem Hynkem Kmoníčkem, který je dnes ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky….

Zbrojařský rodinný klan Bernatíků je tedy bezesporu kontroverzní. A právě takových kontroverzí by se měla hlava státu vyvarovat. Nejenomže to nedělá, ale raději se k celé kauze nevyjadřuje vůbec. Pravda by totiž mohla být poněkud třaskavá. Mohla by možná potvrdit pochybnosti o některých prezidentových vazbách. A nedokazuje to jen jeho kancléř, který se již dva roky vykrucuje z bezpečnostní prověrky.

Dnešním dnem začíná oficiální stěhování munice z Vrbětic. Až bude vše převezeno, za kauzou se tzv. „zavře voda“ a prezident si může oddechnout. Do té doby se ovšem musíme připravit na další nálož Zemanových komentářů ke kdejaké zdechlé kočce. Jenom tak se totiž dá správně „vrtěti psem“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.