Filip (KSČM): Černý březen 1945 pro Budějovice. Třetí světová válka by zničila lidstvo

30.04.2015 16:28

V letošním roce slavíme 70. výročí konce druhé světové války. Jako jihočeský a zároveň českobudějovický patriot si neodpustím připomenutí temných momentů konce světové války, které tuto jihočeskou metropoli postihly.

Filip (KSČM): Černý březen 1945 pro Budějovice. Třetí světová válka by zničila lidstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Dnes by jen málokdo při návštěvě Českých Budějovic tušil, že toto město sužovaly nálety a bombardování americké armády, které stály stovky lidských životů. Ke konci války se vnitropolitické i hospodářské poměry ve městě staly naprosto neudržitelnými. Není se čemu divit. Důležitý železniční uzel v Českých Budějovicích bombardovala americká 15. letecká armáda hned dvakrát – přesně 23. a 24. března 1945. A právě 24. března postihl město nejničivější nálet.

Hlavním cílem mělo být nádraží, avšak zasaženy byly různé části města: Koh-i-noor, tabáková továrna, měšťanský pivovar, Žižkovy kasárna, Justiční palác, Lannova třída, ulice Karla IV., Pětidomí, Suché Vrbné, Havlíčkova kolonie a část města za výtopnou. Zničeny byly desítky domů. O ztrátách na lidských životech raději ani nemluvě. Zdejším nádražím projížděly transporty smrti s vězni z koncentračních táborů, tragická podívaná.

Do města přicházeli němečtí uprchlíci z východu a zároveň ustupující němečtí vojáci, čímž se zhoršovalo také zásobování obyvatelstva. Ano, tím vším si prošly České Budějovice. Mnozí  posuzují nálety v březnu a dubnu na česká města jako zbytečné.

Vždyť již bylo tehdy takřka rozhodnuto o konci války. Možná i proto by tato skutečnost neměla být zapomenuta. Během náletů americké letecké armády na jihočeskou metropoli umírali nevinní lidé. Říká se sice, že když se kácí les, létají třísky…

Věřím však, že již k takovému masovému kácení lesa nikdy nedojde. Bude však záležet na nás všech, abychom se z historie poučili a nikdy nezapomněli, jakým peklem procházely miliony lidí během druhé světové války. Jedině tak můžeme zabránit opakování se historie.

Třetí světová válka by totiž mohla znamenat konec lidské civilizace, konec světa…

JUDr. Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vojtěch Filip - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…