Filip (KSČM): Cestu do Moskvy jsem vykonal na základě rozhodnutí předsedy PS Jana Hamáčka

07.11.2014 12:10

Stanovisko k zahraniční cestě JUDr. Vojtěcha Filipa, místopředsedy Poslanecké sněmovny PČR za KSČM, do Ruské federace.

Filip (KSČM): Cestu do Moskvy jsem vykonal na základě rozhodnutí předsedy PS Jana Hamáčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Cestu do Moskvy jsem vykonal na základě rozhodnutí předsedy PS  Jana Hamáčka ve dnech 5. a 6.11. tohoto roku. Stejně jako u nás v ČR i v dalších státech je rozpočtovým suverénem Parlament. U nás je to Poslanecká sněmovna a v RF je to Státní duma.

Po krizi na Ukrajině postupně všechny výbory zrušily plánované cesty jak na Ukrajinu, kde nebylo s kým jednat, a to až do nedávných voleb, tak i do RF.  Řada českých firem, která obchoduje v RF a kterých se ani netýkají rozhodnutí o sankcích, vzhledem k jejich předmětu podnikání, se domnívá, že mohou  být ohroženy tím, že v protiopatřeních RF se objevila snaha si potřebné dodávky, technologie zajistit buď přímo z domácích zdrojů nebo od firem, které pracují ve státech, jež se k sankcím nepřipojily. Např. ze Švýcarska, ale zejména z Turecka, Srbska nebo z Brazílie či ČLR.

U našich výrobců pak nejvíce ohroženi byli ti, kteří dodávali dopravní systémy, zařízení pro energetiku v jednotlivých regionech.  Bylo potřeba jednat o tom, zda rozpočet RF bude dále obsahovat jednotlivé dotace regionům a městům tak, aby bylo zajištěno potřebné financování. Proto bylo vyvoláno jednání o možné návštěvě Státní dumy.

Předsedou komise Státní dumy pro jednání se státy EU je Sergej Vladimírovič Železňak, který také na mou adresu odeslal příslušné pozvání. Věc jsem začal projednávat s předsedy PK a s ministrem zahraničí. L. Zaorálek ale upozornil na to, že pan místopředseda S. Železňak je na seznamu těch, kteří nemohou vycestovat, který sice přijímá delegace z EP, ale zatím žádná unijní země nevyslala širší delegaci a je potřeba návštěvu konat v co nejužším formátu.

Proto také původně zamýšlená delegace nebyla projednána na zasedání organizačního výboru a předseda PS rozhodl ve své kompetenci, že požadavek na zajištění financování dopravních a energetických investic z rozpočtu RF v zájmových oblastech projednám se svým protějškem jen osobně, tedy ve formátu místopředseda Poslanecké sněmovny s místopředsedou Státní dumy.

Nešlo o podporu nějaké konkrétní firmy, ale ani o porušení čehokoliv z přijatých sankcí EU, ke kterým se s ohlášenými výhradami připojila ČR, ale o jednání, které má zásadní význam pro financování dohodnutých kontraktů, pro rozhodování ČEB i Egapu. Jednání proběhlo úspěšně. Stanoviska byla potvrzena také místopředsedou Státní dumy  a 1. místopředsedou Zahraničního výboru Státní dumy. Zároveň jsem se setkal s početnou skupinou českých podnikatelů, kteří byli v té době v Moskvě a ocenili, že jednání na politické úrovni probíhají.

Vojtěch Filip, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR a předseda ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …