Filip (KSČM): Možná se ve Visegrádské čtyřce dohodneme lépe, jak v Evropské unii ubránit svá práva

14.04.2017 20:19

Delegace Výboru pro záležitosti Evropské unie a Výboru pro zahraniční otázky Národního shromáždění Slovinské republiky přijela dnes do Poslanecké sněmovny PSP ČR s cílem vyměnit si zkušenosti z oblasti bezpečnostní politiky, debatovat o budoucnosti Evropy po odchodu Velké Británie z Evropské unie a prohloubit vzájemné vztahy na úrovni parlamentních výborů a parlamentní skupiny přátel Česká republika – Slovinsko.

Filip (KSČM): Možná se ve Visegrádské čtyřce dohodneme lépe, jak v Evropské unii ubránit svá práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

První návštěva slovinské delegace směřovala na zahraniční výbor PSP ČR, jehož předseda Karel Schwarzenberg konstatoval hned v úvodu potřebu malých států setrvat v Evropské unii a být co nejblíže rozhodovacím procesům unie. Zároveň se vyslovil pro úzkou spolupráci České republiky a Slovinska. Předseda kolegiátního slovinského parlamentního Výboru pro zahraniční otázky Jožef Horvat v souvislosti s tím zdůraznil akcenty slovinské politiky na trvalou přítomnost Slovinska v EU a jeho pevnou sounáležitost se strukturami NATO. Rovněž připomněl, že dobré vztahy mezi českým a slovinským národem mají své kořeny v národním obrození – tehdy Češi byli pro Slovince vzorem v procesu vlastního národního uvědomování.

 Během následného setkání se slovinskými zákonodárci se místopředseda PSP ČR Vojtěch Filip dotkl podrobněji tématu odchodu Velké Británie z Evropské unie s tím, že je třeba jasně artikulovat přístup jednotlivých členů k této přelomové události v dějinách celého společenství. Podle Vojtěcha Filipa není brexit důsledkem populismu, ale nekompetentnosti vedoucích činitelů Evropské unie a jejich neschopnosti čelit vážným aktuálním problémům – zejm. migraci. Předseda Výboru pro záležitosti Evropské unie Národního shromáždění Slovinské republiky a vedoucí slovinské delegace Kamal Izidor Shaker potvrdil, že vývoj vztahů mezi EU a Velkou Británií v čase probíhajícího brexitu i po jejím vystoupení z Unie patří k prioritám slovinského parlamentu. V tomto směru funguje úzká spolupráce mezi vládou a Národním shromážděním Slovinské republiky. Vojtěch Filip pokládá za důležité spolupracovat se Slovinskem také na úrovni Visegrádské skupiny. Slovinská republika, ale třeba také Rakousko, by se podle něho měly přirozeně stát členem skupiny. „Možná se ve Visegrádské čtyřce dohodneme lépe, jak v Evropské unii ubránit svá práva,“ poznamenal Vojtěch Filip s tím, že vzorem obdobné užší sounáležitosti pro nás mohou být skandinávské státy. Předseda Výboru pro zahraniční otázky Národního shromáždění Slovinské republiky Jožef Horvat uvedl, že v nejnovější slovinské  vládní deklaraci je zanesen záměr užší spolupráce s Visegrádskou skupinou. Jožef Horvat v debatě o evropské bezpečnosti rovněž ocenil pomoc české policie během migračních vln, kdy se Slovinsko muselo vyrovnat s 600 tisíci běženců na svém území. Závažné otázky migrace, vystoupení Velké Británie z Evropské unie, ale také budoucí slovinské a české předsednictví v Radě EU a kohezní politiku diskutovaly obě strany také na půdě výboru pro evropské záležitosti.

 Slovinskou delegaci vedl předseda Výboru pro záležitosti Evropské unie Národního shromáždění Slovinské republiky Kamal Izidor Shaker. Dalšími účastníky setkání byli předseda Výboru pro zahraniční otázky Národního shromáždění Slovinské republiky Jožef Horvat, člen Výboru pro záležitosti Evropské unie Národního shromáždění Slovinské republiky a předseda slovinské parlamentní skupiny přátel Česká republika – Slovinsko Franc Trček a velvyslanec Slovinské republiky v ČR Leon Marc. Českou stranu reprezentovali místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip, předseda zahraničního výboru Karel Schwarzenberg, předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík, předseda výboru pro bezpečnost Roman Váňa, místopředsedkyně zahraničního výboru Jana Fischerová, místopředseda výboru pro bezpečnost a předseda parlamentní skupiny přátel ČR – Slovinsko Zdeněk Bezecný, člen výboru pro evropské záležitosti Lubomír Toufar a člen zahraničního výboru Leo Luzar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…