Filip (KSČM): Musíme bránit náš program

20.07.2021 4:31 | Zprávy

Projev předsedy Vojtěcha Filipa na 12. zasedání ÚV KSČM

Filip (KSČM): Musíme bránit náš program
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Čest práci, vážené soudružky a soudruzi!

Cílem jednání je posouzení posledních drobných změn v kandidátních listinách, ale zejména to, abychom se poradili, jak aktivizovat členskou základnu.

Aktivizace musí vést k jediné věci, zvládnutí základního politického úkolu strany ve společnosti, který jsme si stanovili – obstát ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Je to pro říjen letošního roku to nejzákladnější, čeho potřebujeme dosáhnout. Jsme ve velmi složité politické situaci, v období zvlášť vyhrocených politických vztahů, v době, která je plná rozporů a zejména neochoty je řešit, a to jak od stran vládní koalice, tak zejména od stran opozičních, které dál přispívají k rozvratu společnosti.

Snižování české státní suverenity

Ze zahraničně politického hlediska je hrozivé, že se dále prohlubuje snižování české státní suverenity, a tím i naší identity. Jde nejen o nesprávnou zahraniční politiku vlády, ale také o kolaborantskou politiku zejména KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů, kteří nevynechají jedinou příležitost, aby podpořili cizí zájmy. To není jenom o setkání a ocenění Daniela Hermana v Sudetoněmeckém krajanském sdružení, anebo udávání a podlézání evropské byrokracii nebo přímo hájení zájmů USA proti zájmům České republiky. Tzv. koalice spolu a Piráti a STAN, jako současná opozice vytváří setrvalý tlak na vládu, a tak se nedaří zvrátit krizový stav mezi ČR a Ruskou federací. To ohrožuje nejen politické vztahy, které jsou historicky na nejhorší úrovni, ale i vztahy ekonomické, které dál snižují možnosti našich podniků, našich občanů a rychle je využívá zahraniční konkurence. Musím říct, že krok, který jsme učinili jako skupina přátel ČR a RF, sešli jsme se s velvyslancem Ruské federace, je jeden z mála kroků, který vůbec kdo v této situaci udělal. Jsem rád, že ke stejnému kroku se rozhodli poslanci ruské Státní dumy a plánují setkání s velvyslancem České republiky v Moskvě.

Další hrozbou, pokud jde o zahraniční politiku, je očekávané příští rozhodnutí, které čeká naší zemi, po návratu našich vojáků z Iráku a z Afghánistánu o tom, co s těmi tzv. afghánskými tlumočníky, které nám sem budou Američané doporučovat a ti budou řešit, pokud nechtějí zemřít při pomstě Tálibanu, jestli mají zemřít v Afghánistánu nebo jestli se vystěhují a budou samozřejmě mířit i k nám a my k tomu budeme muset zaujmout stanovisko.

Zajímavým bodem, zcela odlišným v té sérii hrozivých záležitostí, je otázka, kterou pravděpodobně vyjednala Čínská lidová republika v rámci ekonomických změn, které nastávají ve světě po prodeji volných dolarů Ruským fondem budoucnosti, o které nás informoval předseda KS Ukrajiny Petro Symoněnko. Jde o sto projektů, kde mohou působit české firmy na území Ukrajiny, s tím, že tyto projekty bude platit ČLR. To je snad jediný pozitivní signál do budoucna, při současné degradaci zahraničně politické situace.

Dělení společnosti pokračuje

Důležité je soustředit se na vnitropolitická témata. Máte před sebou stanovisko, které jsme vypracovali vzhledem k tomu, co ti, kteří kolaborují s cizími zájmy a pracují proti České republice, vypracovali proti těm, kteří pracovali v minulém režimu v jakékoliv z funkcí. Úplně nesmyslně jsou totiž zařazeni mezi ty, kterým mají být sníženy důchody, nezapočítány doby, kdy pracovali jako poslanci České národní rady, poslanci Federálního shromáždění, ale i funkcionáři krajských a okresních národních výborů. Další je i otázka zaměstnání nejen na ÚV KSČ, ale i ve vybraných organizacích. Ten, kdo má být určující a kdo má vést katalog těch, kteří byli tzv. oporami režimu, je Ústav pro studium totalitních režimů. Zde je evidentní, že úřad, který nemá skutečnou náplň práce, bude mít dlouhodobou, řekl bych, politickou úlohu, aby politicky manipuloval s minulostí a dál dehonestoval a diskriminoval, až kriminalizoval poctivě pracující lidi. VJednali jsme o tom na výkonném výboru a musím říct, že jsme se shodli na tom, že vyhledáme příběhy lidí, kteří pracovali ať už v dělnických profesích, v manažerských profesích, ve vědeckém výzkumu a mají tím být postiženi. Snadno se tak prokáže, jak nesmyslný ten návrh je. V úterý o tom chci jednat s předsedou vlády. Musím říct, že se mi ozvali funkcionáři z bývalé Československé strany lidové a Československé strany socialistické, co s tím budeme dělat. Jsem rád, že k tomu můžeme zaujmout stanovisko jako parlamentní strana a že se s tím doufám se ctí vypořádáme.

Stejně jako KDU ČSL a Piráti i ostatní parlamentní strany, ale také další subjekty hýří předvolebními kroky, které ukazují na příští hrozby. Spor o program schůze Poslanecké sněmovny je každý den a je čím dál brutálnější. Svolávání mimořádných schůzí – jsme ve 112. schůzi a 111. schůzi jsme ani neukončili. Je evidentní, že politický spor ze Sněmovny a Senátu se přesunul až do rozvratu společnosti. Mimořádné tlaky, které vyvolávají zejména koalice Spolu a Piráti spolu se STAN, kdy se snaží uchvátit prostor jak v parlamentní debatě, tak na ulici, je tak ostrý, že dohoda není ani na těch nejmenších věcech.

Dělení společnosti pokračuje a my potřebujeme najít způsob, jak co nejvíce přispět k tomu, že v té rozdělené společnosti si lidé budou vybírat KSČM jako stabilní politickou stranu, která má svou minulost a nebojí se o svou budoucnost. Opakuji, máme svou minulost, nemusíme se za ni stydět a máme svou budoucnost, která je budoucností ochrany pracujících, ochrany těch, kteří si ochranu zaslouží a ochrany českých národních zájmů. Je to tak, jak se říká v teorii: »Rozděl a panuj«. A oni rozdělení a chtějí v cizím zájmu opanovat zbytky ekonomiky České republiky.

Naše rozhodnutí bylo správné

Už jsem několikrát připomínal, co se tady odehrálo. Jenom si vzpomeňte na to, když Volkswagen odmítl být hlavním sponzorem Mistrovství světa v hokeji v Bělorusku a vláda se proti tomu neohradila, Bělorusko vyloučilo Škodu Mladá Boleslav z dodávek a my jsme ztratili celý obchod v Bělorusku. Ne paradoxem, ale důsledkem toho je, že koncern Volkswagen ze svých mateřských firem dál dodává do Běloruska. Odevzdali jsme prostě desetimilionový trh. A mohl bych pokračovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Existují liberálně progresivní houby? A kde případně rostou?

8:19 Lachnit (ANO): Existují liberálně progresivní houby? A kde případně rostou?

Houby, houby, houbičky, už to zase začíná. Někde rostou jak o závod. Většina z nás houby miluje smaž…