Filip (KSČM): Nobelova cena zavazuje

18.07.2014 17:38

Být nositelem Nobelovy ceny míru zavazuje. To není jen slavnostní akt v Oslo, na němž se převezme šek a diplom. Nositelé Nobelovy ceny míru zejména po převzetí svého ocenění dál bojovali za mír a všemi způsoby se snažili zabránit jakémukoli válečnému požáru.

Filip (KSČM): Nobelova cena zavazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Příkladem byl ostatně i sám Alfréd Nobel, skutečný člověkem míru, protože přivedl na svět vynález, jenž – kromě svého mírového využití – měl nedozírný vojenský význam. Byl si toho vědom, proto cena za mír měla tak výjimečný význam v porovnání s dalšími cenami, které se udělují v jeho jménu.

Připomínám, že nositelem Nobelovy ceny míru je i americký prezident Barack Obama. Nemá dnes smysl polemizovat s tím, zda si tuto cenu zasloužil, či nikoli. Chci jen upozornit na to, že svět se opět, žel, především kvůli americkým zájmům, dostal na pokraj války, která, jak se zdá, už není jen ve stadiu války studené, když řady mrtvých narůstají. V zájmu těch, jež jsou pod vlivem Spojených států, došlo k převratu proti zákonné vládě na Ukrajině, vládě, která jistě nebyla socialistická, ale vzešla z demokratických voleb.

Převrat nebyl v zájmu demokracie ani svobody, nakonec to jasně ukázalo jednání nadnárodních korporací, které si okamžitě začaly porcovat ekonomický potenciál Ukrajiny. Důsledkem jsou nejen narušené vztahy mezi státy, ale zejména mrtví z východu Ukrajiny, kteří umírají nejen v důsledku útoků ukrajinské Národní gardy, jež se řídí pokyny amerických vojenských poradců, kteří byli pozváni »majdanovskými« vládci do země.

Nyní došlo k sestřelu civilního letadla malajsijských aerolinií, jenž připsal na vrub této války další stovky mrtvých. Namísto kroků, které formulovala KS Ukrajiny, a snahy ukončit konečně občanskou válku na Ukrajině, jež je důsledkem zmíněného převratu, jsme svědky návrhu na zákaz této strany, ale i sporů o vyšetření míry odpovědnosti za tento možný útok. K tomu slyšíme další válečnické vystoupení Baracka Obamy.

Osobně jsem přesvědčen, a jistě společně se mnou další skutečně přesvědčení obránci míru, že jeho odpovědnost jako nositele Nobelovy ceny míru je nezpochybnitelná, a proto vyzývám amerického prezidenta, aby si vzpomněl na povinnosti, které zmíněná cena s sebou přináší, aby zastavil válečnickou rétoriku a přispěl ke snížení napětí v této části Evropy! Evropa se nesmí v zájmu Spojených států a její neudržitelné doktríny »rozhodující země světa« dál dělit.

Občanům je třeba nabídnout skutečný mír a mírové řešení všech konfliktů. Lidé žijící nejen v Doněcku a kdekoli na východě Ukrajiny si to zaslouží. Stejně jako my v Praze, Brně, stejně jako v Bratislavě nebo Vídni, protože i nás se tento konflikt týká. Evropa nemůže a nesmí být válčiště USA a ostatního světa!

Baracku Obamo, Nobelova cena vás zavazuje, pracujte spolu se zástupci EU, RF a ČLR i ostatních členů Rady bezpečnosti OSN za mírový, multipolární a klidný svět a udělejte něco proti pokusům zavést svět opět do náruče zničující války!

Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie