Filip (KSČM): Prasárny? Je to lež

12.11.2016 7:30

V našich médiích se může občan dočíst, doslechnout nebo shlédnout téměř cokoli. Mne zasáhla informace, že KSČM udělala „prasárnu“ vůči hnutí ANO 2011 v Ústeckém kraji. Zásadně s tím nesouhlasím. Je to lež. Nevím, co Andrej Babiš „prasárnou“ myslel. Pokud měl na mysli, že se KSČM a ANO nedohodly na vytvoření krajské koalice, tak je pravda, že se nedohodly. Hnutí ANO skutečně získalo v krajských volbách v Ústeckém kraji nejvyšší počet hlasů, ale není pravda, že by snad vyhrálo volby tak, že by samo mohlo vytvořit „radu kraje“, tedy chcete-li krajskou vládu, která by měla potřebnou nadpoloviční většinu v zastupitelstvu kraje.

Filip (KSČM): Prasárny? Je to lež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Výsledek hnutí ANO je 23 %, to opravdu není více než 50 % mandátů. A tak každá politická strana nebo hnutí, které uspěly ve volbách, musely hledat svého koaličního partnera, který by byl ochoten jednat partnerským způsobem, tedy jako rovný s rovným. A to už vůbec tak nebylo, návrhy ANO opravdu partnerské nebyly. Navíc KSČM velmi podivné chování zvolených zastupitelů hnutí ANO v ostatních krajích sledovala se znepokojením. Zejména v těch krajích, kde ANO ani volby nevyhrálo (Jihočeský kraj a Vysočina ), a právě oni nechtěli respektovat výsledky KSČM a svým postojem zabránili možnému vytvoření koalice mezi ČSSD, ANO a KSČM. O chování některých zvolených zastupitelů za ANO tam, kde volby vyhráli, raději psát nebudu.

KSČM při vytváření krajské koalice sledovala zejména úkol, jak zajistit takovou koalici, která bude umožňovat co nejširší plnění našeho krajského politického volebního programu. A tady jsme opravdu měli více styčných bodů s ČSSD a SPO než s hnutím ANO. A zejména náš přístup byl dán také tím, že ANO se deklaruje jako pravicové hnutí a tedy i přistup k řešení problémů je přece jen odlišný od našeho, ale i od přístupu ČSSD a také SPO. Programová koalice je nám prostě bližší a nejde tedy o žádný podraz nebo „prasárnu“, jak říká A. Babiš, ale o hledání nejlepšího řešení pro občany. To nám ANO nenabízelo, pro nás prázdná deklarace není opravdu plnění úkolů ve prospěch občanů – voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…