Filip (KSČM): Právě Rudá armáda na sobě nesla největší tíži boje proti fašismu

10.05.2015 7:32

Projev na Olšanských hřbitovech v Praze 70. výročí konce druhé světové války:

Filip (KSČM): Právě Rudá armáda na sobě nesla největší tíži boje proti fašismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Je potřeba zhodnotit jednotlivé historické kroky. Já jsem přesvědčen, že zvláště při 70. výročí porážky nacismu bychom měli upozorňovat na to, že jsou lidé, kteří nejsou ochotni přijímat pravdu, nejsou ochotni se poučit z historických událostí. A možná by bylo vhodné připomenout slova vnuka Winstona Churchilla, který prohlásil u příležitosti 70. výročí osvobození, že právě Rudá armáda na sobě nesla největší tíži boje proti fašismu a těch 25 milionů mrtvých sovětských lidí ukazuje, kdo rozhodl druhou světovou válku.

Je třeba na tomto místě poděkovat i jiným vojákům, kteří za Československo i ostatní státy Evropy bojovali proti fašismu. Ať už to byli zahraniční letci ve Velké Británii nebo Francii, je třeba poděkovat partyzánům, kteří pomáhali osvobozovat ČSR svým úporným bojem. Když se podíváte na ty památníky, pochopíte, jak složité to bylo. Nebyla to otázka nějakého vyprávění a utíkání do lesa, ale byl to skutečný krutý boj, který často končil smrtí.

Je třeba poděkovat i vojákům jiných armád jako Velké Británie, Francie nebo Spojených států amerických, kteří bojovali na linii od Karlových Varů až po České Budějovice.

Ale přece jen malou odbočku k těm, kteří zpochybňují výsledky druhé světové války. Na tomto místě chci připomenout, že to, kdo osvobozoval konkrétní město nebo místo, nemělo žádný vliv na výsledek voleb v roce 1946. Spíše se podívejme na to, že třeba v Plzni, kterou osvobodili Američané, vyhrála volby KSČ. Nespojujme nespojitelné. Spíše odmítněme to, co připomíná válečnou propagandu. Pro mě je neskutečné, když tu někdo mluví o upalování v Oděse jako o možném řešení sporu a tento člověk jen dostal důtku a dál bude působit jako český diploma.

Můžeme být rádi, že nevyrůstá v Německu, ale musíme být znepokojeni, že vyrůstá na Ukrajině, nebo jiné teroristické hnutí vyrůstá v arabském světě.

Při připomínce všech padlých a obětí druhé světové války, bylo jich hodně přes padesát milionů, bychom si měli dát jeden úkol. Musíme být schopni další generaci sdělit, jak to tehdy bylo, a přijímat pravdu, ať je jakákoli, a odmítat nenávist. Vezměme si tento úkol za svůj. Setkal jsem se s řadou veteránů a uvědomuji si, že ti, kdo si hrají na vymazání historické paměti, spoléhají na to, že většině veteránů je kolem devadesáti let a brzy už nebude nikdo, kdo bude pravdu připomínat. Odmítněme všechno, co podporuje válečnou mašinérii. Důležité je, abychom to byli schopni odmítnout nejen sami v sobě, ale i veřejně. A to je někdy velmi složité, protože s nárůstem válečné propagandy roste mezi lidmi i strach. Byl bych rád, abychom žádný strach neměli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice