Filip (KSČM): Proč ČSSD hraje opět falešnou hru s občany?

08.08.2014 9:24

Před necelým rokem ve volbách do Poslanecké sněmovny se razantně ve svých mediálních vystoupeních vymezovala vůči stranám TOP 09 či ODS.

Filip (KSČM): Proč ČSSD hraje opět falešnou hru s občany?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Na možnou opakující se falešnost těchto slov jsme upozorňovali i v souvislosti s vládou, kterou si vybrala ČSSD v letech 2002-2006. Jen vzpomeňte, jak už tenkrát Vladimír Špidla uzavřel koalici s lidovci a Unií Svobody, ve které byl mimo jiné Bohuslav Sobotka ministrem financí a tehdejší ještě lidovec Miroslav Kalousek jeho koaliční partner mu byl předsedou rozpočtového výboru ve sněmovně. Historie se nyní, žel, opakuje při projednávání služebního zákona. ČSSD jasně ukazuje, které strany je ochotna podpořit a ustoupit jim. O jaké „kamarádské“ vztahy s TOP 09 a ODS asi jde? Na vůli občanů současné koalici asi nezáleží. ČSSD má ve svých programech ve volbách s KSČM vždy mnoho společných programových bodů. Pravidelně se však po volbách přikloní k pravici. Nyní se dohodla s TOP 09 a ODS na finální podobě služebního zákona. Ani se nesnažila udělat sebemenší dohodu s KSČM o tomto zákonu, přestože by sama takto v Poslanecké sněmovně posílila. Stačilo vydržet a platil by zákon z dílny ČSSD z roku 2002. Zcela vědomě se rozhodla zvolit pravicové strany jako své hlavní partnery. Tento její krok se dá krátce před senátními a komunálními volbami nazvat jako vlastní gól a také výtah k obnovení popularity stran, jejichž politika propadla v důvěře občanů až na samé dno. Nejtrapnější na celé záležitosti je, že koalice navíc učiněným kompromisem ustoupila od původního záměru odpolitizace státní správy. Nyní pouze vytváří z Ministerstva vnitra jakousi (svou) hlavní mocenskou pevnost ve vládě, ze které se budou ovládat nejen bezpečnostní složky, jejich inspekce, ale i celá státní správa.

JUDr. Vojtěch FILIP, předseda ÚV KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě