Filip (KSČM): Rizika rozhodnutí

10.08.2018 14:32

Blíží se jednání schůze Poslanecké sněmovny ČR, která rozhodne o Senátem vráceném návrhu zákona o důchodovém pojištění, který po delší podrobné diskusi poslanecká sněmovna schválila jako opravdu široce založený kompromis, když v závěrečném hlasování ze 132 přítomných hlasovalo pro 130 poslanců a nikdo nebyl proti.

Filip (KSČM): Rizika rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Nyní se vede spíše mediální přestřelka než skutečná diskuse o tom, jak zákon dopadne, když máme znovu rozhodnout o tom, že v Senátu prošel návrh, jehož obdoba byla sněmovnou ve třetím čtení zamítnuta (ze 131 přítomných jen 48 pro a nikdo proti).

Pravicová opozice jásá nad tím, že oni jsou ti, kteří myslí na důchodce, když je předtím 25 let oškubávali a menšinová vláda a KSČM mají rozhodnout, že se přidá méně. Ve skutečné diskusi, nikoli v mediální nechutné tahanici, si musíme vysvětlit, že už původní návrh samozřejmě zahrnuje výrazné zvýšení nejnižších důchodů a to včetně 1000,- Kč pro důchodce nad 85 let věku a tím vyrovnává nízké důchody počítané z nízkých výpočtových základů. Jistě neodstraňuje všechny nerovnosti, které pravice způsobila odbouráním pracovních kategorií, odmítnutím valorizací nebo dokonce stagnací a faktickým snížením důchodů. Tyto deformace nashromážděné za 29 let opravdu za rok odstranit nelze. Navíc, a to je podstatné, není možné vrážet klín a rozdělovat společnost tím, že pro valorizaci důchodů nebude možné zvýšit mzdy pracujícím pro státní a veřejný sektor. A i tam to nepůjde tak jednoduše, jak si někteří myslí, existují dramatické rozdíly mezi platy ve veřejném sektoru, kdy jsou průměrné platy od 20 tisíc po 60 tisíc. Nůžky rozdílu je potřeba nejprve přivřít a nikoli procentuálně zvýšit stejně všechny mzdy při stejné nebo obdobné práci, ale pro jiný státní úřad. A to nepřipomínám známé propasti u učitelů nebo středního zdravotního personálu apod. A nakonec nelze pominout ani to, že návrh přichází ze Senátu, který podle Ústavy naší země nemá mít žádný vliv na státní rozpočet a tímto krokem si ho chce na sebe vztáhnout.

Pokud Poslanecká sněmovna ČR chce udržet své ústavní postavení a jednotlivé poslanecké kluby také potřebnou jednotu svých postupů a hlasování, tak budou tak jako minule podporovat znění sněmovny. To také doporučím Poslaneckému klubu KSČM, protože nechci rozdmýchávat spory mezi pracujícími a důchodci, protože nechci poslouchat řeči o tom, že zvýšení mezd bude znamenat větší zátěž i pro zaměstnavatele v soukromém sektoru a podobně. A už vůbec nemusím poslouchat lži od zákonodárců ODS, že komunisté chtějí zadlužit stát.

KSČM se za celou dobu své existence od roku 1990 nepodílela na žádném zadlužování státu. A nakonec nemohu nepřipomenout, že Československo nebylo zadluženým státem a Českou republiku zadlužili více než 1, 6 bilionu Kč právě takové strany jako jsou ODS, KDU-ČSL, TOP 09 nebo jejich předchůdci v ODA a US či jiných podivných stranách. Takovou cestou KSČM nepůjde.

Vojtěch Filip
1. místopředseda PSP ČR a předseda ÚV KSČM

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.