Filip (KSČM): Tři jedničky pro Ludvíka Svobodu

25.11.2016 10:42

Dnes si připomínáme 121. výročí narození bývalého československého generála a prezidenta Ludvíka Svobody, který se nemalou měrou podílel na osvobození Československa od nacistů a zasloužil se též o relativně klidný průběh srpna roku 1968. Ludvík Svoboda se narodil v listopadu roku 1895 v Hroznatíně na Českomoravské vrchovině.

Filip (KSČM): Tři jedničky pro Ludvíka Svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Ve svém životě svedl hned několik nelehkých bitev. Prošel si oběma světovými válkami. Ani poté však neměl na růžích ustláno. V jeho životě ho čekalo ještě několik zásadních „bojů“. Po skončení 2. světové války z pozice ministra obrany Československa, za těžkých podmínek vytvářel ČSLA jako skutečnou lidovou armádu. Byl také pronásledován a dokonce vězněn, protože se nevyhýbal střetu, když cítil, že má pravdu.

I přes všechny tyto životní útrapy se však nikdy, jako správný voják, nevzdal. Po propuštění z vazby v roce 1952 byl úředně penzionován a začal se věnovat Hroznatínu, kde zakládal zemědělské družstvo. V roce 1968 se pak stal prezidentem. Hrál přitom zásadní roli v rámci srpnových událostí 1968, kdy pomohl zachránit politické vedení země. Stačilo jedno jeho neuvážlivé rozhodnutí či krok a srpnové události mohly mít tragické následky.

Někomu se to líbit sice nemusí, ale je to fakt. I proto je důležité vzpomenout na tuto významnou osobnost, která sehrála důležitou roli v dějinách československé armády a také samozřejmě v srpnu 1968. Třetí jednička pak patří Ludvíku Svobodovi za jeho vytrvalost a také nesobeckost, o čemž svědčí jeho aktivní zapojení do každodenního veřejného života, konkrétně v rodném Hroznatíně.

O jeho životě byla napsána řada knih, které však nemohou ani ve svém souhrnu vystihnout jeho silnou osobnost.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.