Filip (KSČM): V4 ohrožena! Quo vadis, Polsko?

21.07.2017 4:32

Kontroverzní změny v soudnictví, které v Polsku v těchto dnech prosazuje vláda strany Právo a spravedlnost, nemají obdoby.

Filip (KSČM): V4 ohrožena! Quo vadis, Polsko?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Podle vládních reforem by došlo k narušení potřebné dělby moci a smíchání moci soudní, výkonné a zákonodárné. Nejvyšší polský soud by pak měl být podle projednávané novely zákona pod „taktovkou“ ministra spravedlnosti, který je i generálním prokurátorem, tedy spíše podřízen moci výkonné a tedy soudit se proti státu by bylo víc než problematické, ne-li nemožné. Soudci tak budou nejen sloužit svým politickým pánům, ale  budou na nich závislí.

Polsko se tak vrací zpět do doby před francouzskou revolucí, kdy lidé neměli žádná práva a spravedlnost drželi v rukách ti nejmocnější. Polský právní stát se tak rozpadá a nastupuje jakási klerikální diktatura. Nejvlivnější polský politik, šéf strany Právo a spravedlnost, Jaroslaw Kaczynski je učebnicovým příkladem politické demagogie a netolerance nebo také nepráva a nespravedlnosti pro většinu společnosti. Dodržování zásad právního státu mu absolutně nic neříká.

Pokud se vládě reformy podaří prosadit, odnese to nejen polský lid, ale i my, členové Visegrádské čtyřky. Pohrdáním základních práv a zásad právního státu polská vláda ohrozila tuto fungující alianci, ale také společné zájmy členských států V4, tedy České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska.

Neumím si představit, že by V4 mohla dále fungovat, pokud budou Polsko v této alianci zastupovat ti, kteří doslova opovrhují ochranou práv a svobod občanů. Žel! Státy Visegrádské čtyřky přitom dokázaly společně vzdorovat nesmyslným kvótám a diktátu ze strany EU…

Kam kráčíš, Polsko?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.