Filip (KSČM): Vláda na posledním zasedání v lednu prokázala svou nesuverenitu

07.02.2016 6:32

Že je mi z některých rozhodnutí vlády České republiky čím dál hůř asi nemusím zdůrazňovat.

Filip (KSČM): Vláda na posledním zasedání v lednu prokázala svou nesuverenitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

A nejsem sám. Vrchol nesvéprávnosti nebo podlézavosti lze vidět na rozhodnutí kabinetu ve věci vojenské pomoci Iráku proti teroristům z IS. Česká vláda rozhodla, že vojenský materiál  darujeme vládě USA, která ho bude distribuovat v Iráku. Přitom všichni vědí, že prezident Obama na jaře minulého roku veřejně prohlásil, že dál bude finančně a vojensky podporovat tzv. umírněné islamisty.

No, podivné rozhodnutí, když také víme, že celé takto vybavené a vycvičené jednotky klidně přejdou na stranu Al Nusra, tedy na stranu teroristů z IS. Navíc v situaci, kdy Česká republika v této oblasti udržuje svá diplomatická zastoupení i za další státy nejen EU. Ptám se, jestli hospodaření našeho státu se tak výrazně zlepšilo a můžeme dávat svůj majetek mnohem bohatším státům a nezajímat se o to, co se s takovým majetkem děje, zejména pokud jde o vojenský materiál. Přitom si ministr obrany stěžuje, že má málo peněz. Možná, že se vláda rozhodla definitivně zlikvidovat naši armádu, která se, velmi diplomaticky řečeno, zrovna nemůže pyšnit špičkovou technikou a odpovídajícím množstvím vybavení, které by bylo potřeba k obraně země, a prý i k plnění pro mne problematických zahraničních misí, ke kterým se vláda zavázala.

Smutným zůstává prostý fakt, ano, česká vláda souhlasila s darováním vojenského materiálu vládě Spojených států amerických, a to za údajným účelem podpory iráckých ozbrojených a bezpečnostních sil v boji proti tzv. Islámskému státu. Nikdo jí z USA nezaručí, že technika neskončí v rukou teroristů. A to ani američtí poradci, kteří sedí u většiny obchodních případů, které lze v Iráku uzavřít. Znamená to snad, že my něco darujeme a vláda USA to prodá a ještě bez záruky, že to dostanou opravdu ti, kteří nasazují životy v boji proti teroristům? To snad i naši vládu ovládají američtí poradci? Kde je rozhodnutí  o potřebné technice a vybavení k zabezpečení vlastních hranic? Nebo si naši ministři myslí, že udržení schengenského prostoru je bez problémů? Vždyť ti, kteří nejsou slepí, vidí, že se stává čím dál tím více nereálné zastavit migraci na vnější  hranici Schengenu.

Asi nás čekají velmi neradostné chvíle, kdy nebudeme mít ani vojáky, ani čím bojovat, když vojenskou techniku budou mít ti, kteří nás napadnou a kterou jim naši tzv. spojenci prostřednictvím poradců rozdali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…