Filip: Návrhy Rekonstrukce státu KSČM již dlouho prosazuje

29.09.2013 8:18

Otevřený dopis předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa iniciativě Rekonstrukce státu.

Filip: Návrhy Rekonstrukce státu KSČM již dlouho prosazuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Iniciativa Rekonstrukce státu požádala o podporu a zařazení protikorupčních legislativních návrhů projektu rekonstrukce státu (REST) do programové agendy KSČM pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013.

Svoji iniciativu zdůvodňuje tím, že jde o návrhy zákonů, které míří na problém systémové korupce v České republice a chtějí tento problém řešit pomocí expertně navržených, „apolitických“ doporučení, která čerpají z fungující praxe v zahraničí a z doporučení mezinárodních institucí.

KSČM konstatuje, že většina opatření navrhovaných a doporučovaných iniciativou Rekonstrukce státu směrem ke KSČM je nejen ve volebním programu KSČM pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny PČR v roce 2013, ale především je dlouhodobě součástí přístupů prosazovaných KSČM v její každodenní politice.

Lze to doložit na legislativních návrzích v minulých volebních obdobích na půdě Poslanecké sněmovny PČR. Jde především o zákon o rušení anonymních akcií, zákon o majetkových přiznáních, zákon o státním zastupitelství či zákon o rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Z tohoto pohledu je KSČM s touto iniciativou srozuměna a vítá Rekonstrukci státu jako projekt, který může KSČM pomoci prosadit opatření, jejímž cílem bylo snížit korupční prostředí v České republice, a která byla především pravicovými poslanci dlouhodobě v Poslanecké sněmovně PČR odmítána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce