Filip: Poslouchá Nagyovou i Kalousek s Schwarzenbergem?

14.06.2013 13:50

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 14. 6. 2013

Filip: Poslouchá Nagyovou i Kalousek s Schwarzenbergem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, dovolte mi, abych řekl, že tohle je jeden z velmi smutných dnů, protože pan premiér podle mého soudu nepochopil vážnost situace a nutí Poslaneckou sněmovnu do toho, aby se snížila ke krokům, ke kterým by se snižovat jako ústavní orgán neměla. 
 
Dovolte mi ocitovat slib poslance: Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 
 
Pan premiér nám ve svém vystoupení předložil jeho pojetí cti a vědomí a svědomí. Smutné! 
 
Podívejte se na to, co dnes bylo řečeno při tiskové konferenci Vrchního státního zastupitelství, a dovolím si také ocitovat: 
 
Vrchní státní zástupce řekl, že šlo o bezchybnou činnost Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. A další věta byla, že policejní orgány postupovaly v souladu se zákonem. 
 
Včera jsem mohl diskutovat v Událostech a komentářích v České televizi s panem kolegou Gazdíkem a s paní vicepremiérkou Peake o tom, jestli věří nebo nevěří Policii České republiky. A já jsem říkal, že obě věci jsou velmi smutné, protože pokud policie zasahovala a pan premiér nezvládl vlastní vládu a vlastní resort, aby policie nemusela zasahovat na Úřadu vlády, tak nezvládá svou práci. A jestli zasahovala oprávněně, tak v tom případě nezvládl on své okolí. Nezvládl ho jistě, protože při tom, co říkal vrchní státní zástupce, cituji, že došlo ke zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle zákona č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách je působnost zpravodajské služby přesně vymezena, zejména Vojenské zpravodajské služby. V tomto ohledu to, že úkoluje někdo jiný zpravodajskou službu než premiér, je nikoliv smutné nebo zavrženíhodné. To je protiprávní, to je trestný čin! A já nechápu, jak unesou ministři Nečasovy vlády, že je řídí prostřednictvím zpravodajské služby ředitelka sekretariátu. Jestli oni také nemají dost cti v těle, aby v takové vládě vlastně sloužili. Pokud nemá tuto čest pan premiér a podléhá své vrchní ředitelce sekretariátu, proč tak činí místopředseda vlády Schwarzenberg nebo ministr financí Kalousek? I oni budou poslouchat, co řekne paní vrchní ředitelka? No, to je tedy s podivem, protože v tomto ohledu musím říct, že k naplnění trestného činu došlo vzhledem k tomu, že pan premiér tady neřekl nic jiného, že ji tím pověřil - mimo jiné by se tím přiznal k trestnému činu, protože takové pověření nemá v žádném zmocňovacím paragrafu zákona o zpravodajských službách - tak to neučinil. Taková to je ubohost našeho premiéra. 
 
A jestli něco opravdu dehonestuje Českou republiku v zahraničí, co způsobuje bezpečnostní hrozbu, tak to přeci je premiér, který tohle připustí. Vy si myslíte, po zkušenostech, které jsme měli s trestním stíháním prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, že tohle ještě všechno Česká republika unese? Že unese premiéra, který se nechá ovládat a sledovat prostřednictvím své ředitelky sekretariátu kohokoliv v této zemi? (Potlesk poslanců KSČM.) 
 
Nemusím souhlasit s premiérem a máme jistě rozdílné politické názory. Ale mohl jsem si ho do určité doby vážit, že přece jen byl mezi těmi, kteří nemuseli být zasaženi korupcí. Přestal jsem si ho vážit, protože se nechová jako chlap. A člověka, který není schopen uznat, v jaké situaci je, nezlobte se, nechci jako premiéra. 
 
Jedinou věc, kterou musím říct je, že všech 26 poslanců klubu KSČM samozřejmě podepíše žádost o ústavní usnesení Poslanecké sněmovny, aby byla rozpuštěna. Nemíním se tady bavit o tom, jestli budeme nebo nebudeme vyslovovat důvěru této vládě. O jaké důvěře chcete mluvit? Vy si vůbec někdo myslíte ještě, že tato vláda má mezi lidmi důvěru? Vy si ještě myslíte, že občané České republiky by byli ochotni pro někoho takového hlasovat? 
 
Já nevím, jakou on cítí nebo necítí odpovědnost. Ani nevím, proč mu trvalo 17 hodin, než se k celé kauze vyslovil. Ale to, co předvedl dneska, to je opravdu smutný den. 
 
Čeho chcete dosáhnout místo parlamentní demokracie? Chcete dosáhnout toho, aby byl znemožněn i institut Parlamentu, když už se znemožnila vláda? Chcete dosáhnout toho, aby tady byl připraven vojenský převrat, protože nějaká ředitelka sekretariátu řídí zpravodajské služby, a ještě k tomu vojenské?
 
Neuvědomujete si náhodou, že vnitřní použití armády je dokonce zakázáno nejen Ústavou, ale mezinárodními pakty, kterými je Česká republika vázána? To nevadí ministrovi zahraničních věcí? Je s podivem, kam až jsme došli pod vaším vedením. 
 
V době, kdy dělal předsedu vlády Mirek Topolánek, jsme často nesouhlasili a někdy jsme na sebe dokonce zvyšovali hlas. Měli jsme výrazně rozdílné názory. Mohl jsem se s ním pohádat. Ale nikdy jsem necítil takový odpor k tomu, co dělá, jako cítím teď. Pane premiére, opravdu si vás nevážím, nemám proč! (Potlesk poslanců KSČM a ČSSD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

23:07 Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovac…