Filipiová (ODS): Obětovat týden dovolené je docela vhodná investice

19.04.2017 17:28

Projev na 6. schůzi Senátu 19. dubna 2017 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o nemocenském pojištění:

Filipiová (ODS): Obětovat týden dovolené je docela vhodná investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka za ODS Daniela Filipiová

Myslím si, že vzhledem k tomu, že jste dostali nyní na stůl můj pozměňovací návrh, který, pokud debata dospěje do podrobné rozpravy, budu předkládat, ráda bych k tomu řekla pár slov.

Já už jsem něco říkala na projednávání výboru, takže se kolegům omlouvám, že to asi uslyší podruhé. Nicméně si myslím, že tak jak se to dělá dnes, pokud ten otec chce matce po porodu pomoci, nebo i v té době předporodní, tak není problém si vzít dovolenou. Já si myslím, že obětovat týden nebo čtrnáct dní dovolené na narození dítěte, které je opravdu mimořádnou událostí v každé rodině, v široké rodině, si myslím, že je docela vhodná investice, pokud nám jde skutečně o utužení vztahů s dítětem, resp. otce s dítětem. To je můj názor. Jestli něco má utužit vztah k dítěti, resp. k matce, tak si myslím, že to je přítomnost otce u porodu. Samozřejmě pokud to ze zdravotních důvodů je možné.

Já musím také trošičku zareagovat na to, co říkal můj předřečník, který vytýkal kolegovi Kuberovi, že do tohoto tématu zahrnul i stravenky. Já bych docela ráda věděla, jak s tímto návrhem zákona souvisí zavírání lidí za zpronevěru peněz a za různé daňové úniky. To mně tedy jaksi uniklo. Takže, nevím, to je možná spíš jenom řečnická otázka.

Padlo zde, že návrh zákona má podpořit rodičovství a porodnost. Mě by opravdu zajímalo, jak otcovská dovolená má podpořit porodnost. To asi otcové ve vidině týdenního pobytu s matkou a čerstvým novorozencem budou více usilovat o otcovství? Dámy a pánové, tomu přece sami nevěříte! Už to tady padlo, hrubě se mi nelíbí, že v tomto návrhu zákona jsou dvě věci, z nichž jedna je podle mého názoru nesmyslná, navíc zcela nesystémová. A proti tomu skutečně záslužná věc, a to je jaksi výplata zvýšené nemocenské pro hasiče, dobrovolné hasiče, a další členy. Musím říct, že to už je taková docela klasická, co nám chodí z Poslanecké sněmovny, kde vždycky k celkem smysluplnému návrhu zákona v rámci poslanecké iniciativy se připojí něco zcela nesmyslného. A potom my jsme tady postaveni před dilema, že vlastně tam je dobrá věc, a tu bychom rozhodně podpořit měli, ale je tam taky ta úplně šílená věc.

Čili tohle mě vedlo k tomu, že jsem na výboru hlasovala zdržet se o návrhu zákona, protože samozřejmě proti jsem nechtěla, tam jsou ti hasiči, to je velmi prospěšná věc. Hlasovat pro právě z toho důvodu těch hasičů jsem taky nemohla.

Myslím si, že teď jsem vám asi tak trošku shrnula zdůvodnění mého pozměňovacího návrhu. Já věřím, nebo doufám, že se trošičku nad tím zamyslíte. Myslím, že tady padlo dost témat k zamyšlení. Těm, kteří se rozhodnou návrh podpořit, pokud tedy debata projde do podrobné rozpravy, tak předem děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…