Fischer: Navrhujeme, aby se neprodávala více než jednolitrová balení alkoholu

12.09.2013 12:23

Projev na 13. schůzi Senátu dne 12. 9. 2013.

Fischer: Navrhujeme, aby se neprodávala více než jednolitrová balení alkoholu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Děkuji za slovo, pane předsedo. Dovolte, abych ve svém úvodním slově vám představil návrh zákona o povinném značení lihu, což je senátní tisk 163, a současně spojil to úvodní slovo, jestli dovolíte, i s krátkým úvodem tisku 164, který s tímto zákonem těsně souvisí, protože to je zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákon o povinném značení lihu, čili já bych si dovolil oba ty tisky uvést najednou, vy je samozřejmě budete posuzovat odděleně nebo hlasovat o nich odděleně. Já už potom v úvodu k tomu druhému bodu nebo k senátnímu tisku 164 už ho nepovažuji za nutné uvádět potom samostatně.

Učiním tak hned teď, nemáte-li námitky.

Takže vládní návrh zákona o povinném značení lihu a vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o povinném značení lihu. Přijetí nové právní úpravy povinného značení lihu je Vládou ČR chápáno jako jeden z klíčových nástrojů boje s černým trhem s lihovinami, a to zejména v návaznosti na tzv. metylalkoholovou aféru, od jejíhož vypuknutí uplynul v září 2013 jeden rok.

Vládě byl návrh zákona ministerstvem financí předložen na konci roku 2012, a nyní je předkládán k projednání Senátu, čili vidíte, že legislativní procedura zabrala poměrně dost času. Účelem zákona o povinném značení lihu je především zajištění identifikačního značení lihu pro daňové účely, v zájmu zamezení daňovým a celním únikům. Následně pak zamezení nelegální výrobě lihu a zajištění, aby nakládání s lihem probíhalo v souladu s platnými právními předpisy.

Návrhem zákona o povinném značení lihu by měl být nahrazen stávající zákon téhož jména. Navržená úprava, stejně jako úprava dosavadní, stanoví povinnost značit každé spotřebitelské balení lihu, které je určeno pro tuzemský trh kontrolní páskou, a to takovým způsobem, aby při otevření spotřebitelské balení došlo ke znehodnocení této pásky. Kontrolní páska přitom neobsahuje spotřební daň a její funkce je výhradně kontrolní. Navržená úprava nicméně přináší řadu nových opatření věcného i legislativního charakteru. Dovolte, abych vám je představil.

Snížení objemu spotřebitelského balení lihu z šesti litrů na jeden litr. Výjimku budou představovat spotřebitelská balení ve skle do objemu tří litrů, zejména tzv. dárková balení. Za podmínky, že se nebudou nacházet v prostoru, ve kterém se prodávají lihoviny pro přímou spotřebu. Dále nová úprava správních deliktů, mj. předcházející machinacím s kontrolními páskami, sankcionováním porušení povinnosti zajistit ochranu těchto pásek nebo sankcionováním zničení nebo ztráty těchto pásek jejich držitelem.

Z dalších nových věcí, které obsahuje ta předloha. Nové vymezení neznačeného lihu a explicitní zákaz nakládání s neznačeným lihem. Dosud to bylo formulováno sporně. Dále pravidlo, podle něhož se smí v prostoru, ve kterém se rozlévají lihoviny, nacházet pouze jedno spotřebitelské balení lihu jednoho druhu s porušenou kontrolní páskou, alternativou budou až tři balení, vybavená tzv. jednocestným uzávěrem. Dále pravidlo, podle něhož se nesmí v prostoru, ve kterém se rozlévají lihoviny, nacházet líh, který je produktem pěstitelského pálení ovoce.

Další. Zpřísnění podmínek registrace osob, povinných značit líh, a zavedení obdobného systému registrace, též pro distributory lihu, včetně povinnosti nakupovat a prodávat líh pouze mezi těmito registrovanými osobami a konečným prodejcem. Dále zavedení povinnosti osoby, povinné značit líh, resp. distributora lihu složit kauci ve výši až pět milionů korun s tím, že pro malé výrobce a dovozce lihu je tato kauce snížena na 500 tisíc korun.

Dále zveřejňování klíčových údajů z registru osob, povinných značit líh, a distributorů lihu. Posílení kontrolních a sankčních kompetencí České obchodní inspekce, státní zemědělské a potravinářské inspekce, živnostenských úřadů a orgánů finanční správy České republiky v postihu porušování povinností při značení lihu. Zavedení nové generace kontrolních pásek s novými ochrannými prvky, údajem o přesném obsahu lihu ve spotřebitelském balení a s individuálním označením každé kontrolní pásky.

Dále zveřejňování klíčových údajů z registru kontrolních pásek, mj. v zájmu ochrany spotřebitele.

Dále odstranění systematických a terminologických nepřesností současné právní úpravy, a její celková modernizace.

Dále vyšší stupeň provázanosti s právní úpravou spotřebních daní.

Návrh zákona o povinném značení lihu a návrh zákona, kterým se mění zákony v souvislosti s přijetím zákona o povinném značení lihu, byly projednány VHZD Senátu.

Závěrem si vás dovolím požádat o schválení a podporu obou předkládaných návrhů. Tzn., senátního tisku 163 a senátního tisku 164. Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

18:09 Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.