Fischerová (ODS): Jiří Gruša, spisovatel, překladatel, diplomat a politik

01.03.2016 10:36

25. února 2016 proběhl na Českém velvyslanectví ve Vídni za účasti Grušových dětí a manželky Sabiny vzpomínkový večer na Jiřího Grušu. Této akce se zúčastnila i poslankyně Jana Fischerová, předsedkyně Meziparlamentní skupiny přátel ČR – Rakousko.

Fischerová (ODS): Jiří Gruša, spisovatel, překladatel, diplomat a politik
Foto: ods.cz
Popisek: Poslankyně za ODS Jana Fischerová

„Jiřího Grušu jsem poznala v době, kdy byl velvyslancem v Rakousku. V roce 2001 proběhlo v jihotyrolském Brixenu připomenutí 150. výročí příjezdu Karla Havlíčka Borovského „do exilu“. Tehdy zde promluvil Jiří Gruša. Jeho řeč byla velmi spontánní, vyzdvihl osobnost Karla Havlíčka, pro nějž byla svoboda vším “ vzpomíná na Jiřího Grušu poslankyně Jana Fischerová.

Pardubický rodák, jehož vášní byla poezie, se narodil v roce 1938 a zemřel 2011 v Německu. Jiří Gruša byl jedním ze samizdatových autorů, který byl komunistickým režimem zbaven československého občanství. Trvale se usadil v Německu. Po pádu režimu se vrátil do Čech a věnoval se diplomacii. Byl ministrem školství, mládeže a tělovýchovy v Klausově vládě, poté byl jmenován velvyslancem v Německu, později v Rakousku. V tomto období byl vyznamenán Cenou Jaroslava Seiferta za sbírku Grušas Wacht am Rhein (Grušova Hlídka na Rýnu), za tu obdržel i cenu Magnesia Litera. Ředitelem Diplomatické akademie Vídeň se stal po roce 2004 a také byl prezidentem mezinárodního centra PEN-klubu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…