Flachs (SPD): Pro krachující OKD milióny, pro jihočeský Kovosvit sankce

18.08.2016 6:32

Dostane jihočeský Kovosvit rovněž darem od vlády stovky miliónů na platy zaměstnanců jako OKD? Kdo určuje, která soukromá společnost bude vládou protěžovaná?

Flachs (SPD): Pro krachující OKD milióny, pro jihočeský Kovosvit sankce
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

Největší český výrobce obráběcích center a CNC soustruhů z jihočeského Sezimova Ústí se dostal do finančních problémů. 770 zaměstnanců zůstává bez výplaty. Na rozdíl od akciové společnosti OKD, která je dlouhodobě v úpadku, a jejíž konec již nikdo neodvrátí, Kovosvit investoval stovky miliónů korun do hi-tech technologií a úspěšně obchoduje se zahraničím. Bohužel působení naší vlády a Evropské unie se negativně projevilo na hospodaření firmy, neboť 40% vývozu firmy směřovalo do Ruska.

Samozřejmě není, zde prostor na rozbor hospodaření těchto firem, ale stačí se zamyslet nad kroky naší současné vlády. Každá vláda by měla vytvářet takové podmínky v národním hospodářství, aby byl zaručen současný i budoucí rozvoj. V daném případě se však v České republice děje přesný opak.

Vláda zasáhla svojí politikou do podnikání těchto firem, avšak se zcela odlišnými výsledky na jejich hospodaření. Firmě Kovosvit vláda svojí zahraniční politikou a sankcemi proti Ruské federaci hází klacky pod nohy, aniž by poskytla jakékoliv kompenzace. Tato firma se doposud úspěšně rozvíjela a vyráběla moderní technologie (například ekologické zdroje energie), které dodávala po celé Evropě.

Zcela pomíjím podezřelou privatizaci OKD

Naopak firmě OKD, která nerostné bohatství České republiky těží s finanční ztrátou a po dlouhodobém podezřelém hospodaření ukončuje svoji činnost, vláda poskytuje úvěr z peněz daňových poplatníků. Toto vše se děje navzdory tomu, že všechny naše vlády od roku 1989 prosazují tržní hospodářství.

V daném případě je postup vlády vůči hospodářství Jihočeského kraje evidentně nespravedlivý. Zcela pomíjím podezřelou privatizaci OKD, která byla provedena prostřednictvím ministerstva financí, v jehož čele stál Bohuslav Sobotka. Mimochodem Ministerstvo financí ČR v roce 2014 přiznalo, že v kauze OKD byly poskytnuty zavádějící, či dokonce nepravdivé informace, na základě kterých byla privatizace schválena. Z výše uvedených důvodů se ptám: Jakým způsobem bude naše vláda dále rozhodovat? Uvolní finance na mzdy pro 770 zaměstnanců Kovosvitu? My z Jihočeského kraje žádáme spravedlnost.

Stát prostřednictvím ministerstva financí tento týden poskytl "půjčku" 700 miliónu korun soukromé firmě OKD, která je před krachem.

Mgr. Robert Flachs

  • BPP
  • bez politické příslušnosti
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.