Flachs (SPD): V Nizozemsku vyhrál volební slogan Buď normální, nebo jdi

16.03.2017 18:01

Vítězem voleb se stal dosavadní premiér Mark Rutte z Lidové strany pro svobodu a demokracii z 21 % a s heslem „Doe normaal of ga weg“. Další vládní partaj Strana práce byla zdecimována z předchozích 25 % na 6%. A co opoziční Strana pro svobodu?

Flachs (SPD): V Nizozemsku vyhrál volební slogan Buď normální, nebo jdi
Foto: spo-milevsko.eu
Popisek: Robert Flachs

Ačkoli jsme se od novinářů mohli dozvědět o její kruté porážce. Strana Geerta Wilderse si oproti minulým volbám polepšila o cca 3% a má o 5 poslanců více. Druhé místo Strany pro Svobodu rovněž nelze považovat za katastrofální porážku.  

Důležitá je však skutečnost, že si premiér této země před volbami všiml nálad ve společnosti a svůj vcelku tolerantní přístup k imigraci dostatečně přehodnotil. Jak jinak lze vyložit jeho plán na vracení uprchlíků do severoafrických zemí. Dokonce uznává deviantní chování části imigrantů, přičemž kritizuje jejich chování vůči gayům a ženám. Rovněž si všiml časté výmluvy imigrantů, kterou můžeme slyšet i u nás - „jste rasisti“. Předvolební inzeráty premiéra Marka Rutta „buď normální nebo jdi“ se prakticky neliší od hesel Geerta Wilderse. Postoj premiéra vůči tureckým demonstrantům i nejvyšším představitelům několik dní před volbami byl rovněž rázný a nesmlouvavý.

 

Geert Wilders sice nevyhrál, ale nálady ve společnosti donutily premiéra této země k přehodnocení postojů k imigraci i servilního chování vůči Turecku. Samozřejmě, zda se jedná o dlouhodobé změny, pocítí Nizozemci až po určitém odstupu od voleb.

 

Jedno je jisté, nálady ve společnosti donutily vládní establishment ke změně politické rétoriky.

 

Mgr. Robert Flachs

  • BPP
  • bez politické příslušnosti
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).