Flachs (SPD): Volby rozhodla Vídeň. Venkov versus města  

05.12.2016 9:05

Rozhodujících rozdílových 143 tisíc hlasů Alexander Van der Bellen získal v rakouských prezidentských volbách ve Vídni. Vídeň zvrátila poměr sil v neprospěch Norberta Hofera ze strany (FPÖ). V hlavním městě získal nezávislý kandidát zelených 63,6 %.

Flachs (SPD): Volby rozhodla Vídeň. Venkov versus města   
Foto: spo-milevsko.eu
Popisek: Robert Flachs

Dle dosavadních výsledků přibylo Van der Bellenovi oproti prvnímu kolu voleb ve druhém kole voleb jen ve Vídni 185 tisíc voličů.  Za celé Rakousko byl rozdíl mezi oběma kandidáty pouhých 134 tisíc hlasů. Z těchto skutečností je zřejmý zásadní vliv hlavního města na víkendové rakouské prezidentské volby.

 

V rakouských prezidentských volbách je možné vysledovat obdobný rozdíl mezi městy a venkovem jako v prezidentských volbách v České republice v roce 2013. Připomínám, že v Praze vyhrál 2. kolo prezidentských voleb Karel Schwarzenberg s 66 %. Pro někoho naštěstí pro jiné bohužel, Praha v Českých zemích nemá takovou váhu jako Vídeň s 1,8 milióny obyvateli v Rakousku. Venkov tak v České republice dokázal strhnout vítězství na stranu Miloše Zemana, který vyhrál celkově s 55 %. V Rakousku dokázal venkov Norberta Hofera dotlačit k výsledku "pouze" 48,3 %. V České republice výsledky v dalších statisícových městech nebyly pro multikulturního Karla Schwarzenberga až tak přesvědčivé. Naopak Rakouská města se za svého multikulturního kandidáta postavila jednoznačně (Graz  64,4 %, Salzburg 60,0 %,  Linz 63,4  %, Innsbruck 62,2 %).

 

Obdobný model budeme sledovat v dalších a dalších volbách po celé Evropě. Venkov (v širším slova smyslu) bude stát za svými kulturními a náboženskými hodnotami spojenými s evropskými národy a tradicemi. Naopak multikulturní města budou podporovat své multikulturní kandidáty. Není bez zajímavosti, že nastupující rakouský prezident Alexandr Van der Bellen se narodil v uprchlické rodině estonské matce a ruskému otci nizozemského původu v roce 1944. Tehdy jeho rodiče utíkali před postupující sovětskou armádou, která společně se západními spojenci likvidovala německou Třetí říši. I tato uprchlická zkušenost rodičů může mít zásadní vliv na názory nového rakouského prezidenta na uprchlickou krizi. Nic na tom nemění skutečnost, že kulturní spřízněnost evropských národů bojujících v druhé světové válce byla v mnohém bližší než střet křesťanské Evropy a muslimského světa v současné uprchlické krizi.

 

Všechna hodnocení jsou samozřejmě zjednodušující. Například rozdílné výsledky voleb mezi venkovem a velkými městy existoval téměř vždy. Není však bez zajímavosti tato čísla hodnotit ve světle přístupu k multikulturalismu jednotlivých kandidátů či stran. Současná situace je specifická. Sociální politika, příklon k "levici" nebo "pravici" či hospodářská orientace se mění poměrně často a ještě častěji bez fatálních následků. Přeměna tradičního národního státu v multikulturní globalizované společenství prostřednictvím imigrace, nátlaku nadnárodních struktur i vzdělávacího systému je však  dlouhodobá a prakticky nevratná.

Robert Flachs - Svoboda a přímá demokracie (SPD) - Jihočeský kraj

Převzato z profilu.

Mgr. Robert Flachs

  • BPP
  • bez politické příslušnosti
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice