Fleischer (SPR-RSČ 2016): Exekutoři obírají stát na daních díky nevymahatelným exekucím

12.04.2016 5:29

Osoba v hmotné nouzi, důchodce, bezdomovec, student bez příjmů, každý může být nástrojem exekutora jak na daních ušetřit a vydělat miliony pro asi pětinu exekutorů, kteří navyšují náklady exekucí a udržují léta exekuce nemajetných.

Fleischer (SPR-RSČ 2016): Exekutoři obírají stát na daních díky nevymahatelným exekucím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Mnoho obětí exekucí, ale i několik právníků a finančních a právních poradců mi potvrdilo čtyři skutečnosti, které jsou v ČR běžné u cca pětiny exekutorů a jedna z nich pomáhá exekutorům vydělávat miliony na státu pomocí a připravuje český daňový systém o stamiliony korun, které končí na účtech asi pětiny exekutorů, kteří takto manipulují se zákonem a zneužívají jeho nedokonalost.Jaké jsou ty čtyři skutečnosti, se kterými se běžně v ČR u exekucí setkáváme:

1) nikdy není možné uspět proti těmto exekutorům v návrhu podjatosti

2) nikdy není možné uspět proti nim v jakékoliv stížnosti na způsob výkonu exekuce

3) obstruují tak, že zasílají exekuční příkazy v pátek večer, nebo před svátkem večer, což má svůj význam vzhledem k dodržování lhůt na opravné prostředky a také jde o jistou formu stresování povinného

4) udržují exekuce i proti lidem, kteří prokazatelně nemajetní, např. bezdomovci, nebo osoby v hmotné nouzi

U posledního bodu se zastavím.

Každý exekutor si účtuje náklady jako běžný podnikatel z každého obchodního případu.

U marných a dlouhých exekucí, např. u bezdomovců, kteří ani nemají jak poštu přebírat, u osob v hmotné nouzi a důchodců totiž dochází k tomu, že částka se neustále navyšuje o sankční úroky ale hlavně o pravidelné úkony exekutora, který si pak účtuje za dotaz na povinného na ČSSZ, na pohřební službě, na evidenci vozidel, na Vězeňské službě, na Katastru nemovitostí. To vše si píší do účetnictví jako vynaložené náklady. Nikdo jim pochopitelně nic neplatí, protože dávky v hmotné nouzi nelze exekuovat a stejnětak na důchodech toho moc nepoberou.

Takový exekutor má "pod správou" desetitisíce marných exekucí a ty neustále udržuje a pokud některý povinný podá návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost, vždy ji zamítne a exekuce pokračuje dál, i když osoba povinného nemá a zjevně nebude mít peníze. A tak narůstají exekutorovi - podnikateli - náklady a exekuce za roky dosahují třeba už částky 100 000,- Kč na nákladech kráte počet těchto případů.

Exekutor vede tyto případy a náklady jako ztrátu a tak si snižuje daňový základ z úspěšných obchodů, kde se mu naopak daří u prodejů zabavených nemovitostí případně u nekonečných a stále rostoucích a nepřehledných srážek ze mzdy atd.

Po státu pak žádají vysoké částky jako vratky DPH a platí nižší daně, protože vykazují ztráty v řádu stovek milionů.

Neuskutečnitelné exekuce u nemajetných tedy udržují ti exekutoři, kteří okrádají český daňový systém o stamiliony korun ročně.

Ministerstvo spravedlnosti o všem ví a mlčí. Proč asi?

Ministerstvo financí o tom také ví a přesto exekutory akceptuje a dopřává jim "daňové prázdniny" díky marným, dlouholetým exekucím, jejichž náklady rostou o desetitisíce ročně u každého případu a pokud si to znásobíme počtem těchto exekucí a počtem exekutorů, kteří toto dělají, pak jsme u velmi vysoké částky, o kterou stát přichází a exekutor se směje, i když nic nevymůže.

A věřitel? Ten nikoho vůbec nezajímá - účelem je nějaký člověk, který se nebude bránit a je u něj pravděpodobné, že má dluhy a má-li jich málo, nějaký se s Městským soudem v Brně dohodne a zařídí se.

A tak to funguje celá léta. Policie je bezmocná, protože není možné toto přímo prokázat. Věřitelé marně čekají na své peníze, případně exekuovaní se diví kde všude dluží, aniž by o tom vůbec někdy věděli a naivně posílají opravné prostředky na soudy, které vše zamítají.

Tento kriminální systém tu je, potvrdily ho lidé, kterých se to týká, nebo kteří pracují jako právníci a poradci, ale nikdo nic nedělá.

Vláda mlčí a přehlíží, jak nám bobtná exekutorská mafie o stamiliony korun, které rychle mizí v zahraničí.

Pomůže jen výměna celé poslanecké sněmovny a změny v zákonech.

Karel Fleischer

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.