Fleischer (SPR-RSČ): Parlamentní politici si vzájemně vyčítají, kdo má větší dotační podvody

16.12.2016 14:58

Politici v minulé i současné vládě jsou čím dál častěji v médiích skloňováni v souvislosti s dalšími a dalšími dotačními podvody, které mají vazbu přímo na členy politických stran v zastupitelských funkcích.

Fleischer (SPR-RSČ): Parlamentní politici si vzájemně vyčítají, kdo má větší dotační podvody
Foto: sprrsc.cz
Popisek: SPR-RSČ - logo

V nejvyšších sférách české politiky jsme zvyklí za posledních 25 let na ledacos. Mnohé už ani nepřekvapí každodenní zprávy o dotačních podvodech, které jsou spojeny s politickými stranami a konkrétními politiky ve vládě a v parlamentu, či v krajích a obcích.

Při zasedání pléna Poslanecké sněmovny, jsme pak občas u televize pobaveni nad hádkami mezi ČSSD, ODS, TOP 09 a ANO.

Jeden druhému vyčítá a připomíná ”tamty miliardy” a ”tamty předražené kruhové objezdy” a ”tamta bedna od vína se sedmi miliony” a ”tamten tunel Blanka” a divák nabývá přesvědčení, že krade v podstatě každý, kdo vlastní hlasovací kartičku Poslanecké sněmovny nebo krajského zastupitelstva.

Nebudu tu vyjmenovávat jednotlivé kauzy od počátků od PPF přes Pandury, Gripeny atd.

Z poslední doby jsou však patrné kauzy, které vytvářejí v podstatě rozklad dnešní dolní komory parlamentu ale i vlády.

Na mnoha zpravodajských serverech jsme měli možnost se dočíst o vyjádření současného ministra financí za ANO Andreje Babiše adresované na premiéra Sobotku za ČSSD. 

Server Aktuálně CZ uvádí Babišova slova: ”Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nese za chování svých spolustraníků v dotační kauze ROP Severozápad odpovědnost, byl tehdy prvním místopředsedou ČSSD”

Sobotka se však snaží udržet v pozici premiéra a hází horký brambor na své spolustraníky na úrovni krajů. Na toto reagoval ministr Babiš slovy: "To si určitě nemyslím, že je v pořádku, co říká pan Sobotka. Byl u toho, když se na ROP tohle korupční chování dělo, protože v té době byl prvním místopředsedou ČSSD. Takže za chování svých spolustraníků nese odpovědnost."

Dotační podvody se s Českou republikou táhnou od doby vlády Petra Nečase a jeho ODS, kdy se ztrácely miliardy korun v předražených zakázkách, které byly přidělovány lidem, blízkým ODS. Tehdy hřímal Bohuslav Sobotka z opozice, že je třeba ukončit tuto vládu a zamezit ostudě, kterou má Česká republika v EU v souvislosti s dotačními podvody. Volič se zaradoval, že přijde doba poctivé vlády a snad i teskně pohleděl na rozsáhlou výstavbu bytových jednotek ve švédském Stockholmu, kde se z dotací staví domy a komunikace pro veřejnost a korupce je minimální stejně jako dotační podvody. Občan se těšil na nové volby poté, co vládu ODS a TOP09 ukončil zásah policie.

Avšak po volbách přišla krutá a mrazivá sprcha pro všechny důvěřivé voliče ČSSD. Po zvolení v říjnu se až do ledna nedělo v podstatě nic, kromě handrkování ANO a ČSSD s KDU-ČSL o místa ve vládě a Sněmovně. Okamžitě po nástupu této vlády s tříměsíčním dohadováním, nastala další facka voličům – poslanci si zvýšili platy jako první věc v pořadí. Ovšem facka voliči to nebyla zdaleka poslední. Takřka denně slýcháme nové věci ve starých kauzách kolem ODS ale i nové kauzy politiků ČSSD, tedy těch, kteří tolik křičeli něco o poctivosti.

Policie v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Velkou část z nich tvoří hodnotitelé projektů. Mezi obviněnými jsou nynější předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera a dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD).

Premiér Sobotka si však stále myje ruce a drží se premiérského křesla. Má nyní jiné starosti, potřebuje prosadit škrty v sociální oblasti a jak známo, snižuje ty příjmy obyvatel, které jsou exekučně nezabavitelné a zvyšuje ty příjmy obyvatel – minimální mzdu, které jsou soukromými exekutory zabavitelné a jaksi nám v tom všem plave a snad si už začíná uvědomovat, že konec, velmi podobný konci vlády minulé, se kvapem blíží. Pohyb mezi lobbisty a zájmovými skupinami začíná Sobotkovi poněkud přerůstat přes hlavu.

Dalo by se říci, že tedy ministr Babiš je tím spasitelem, jenž je křišťálové čistým, ale…

Z nedávné doby ještě pamatujeme, kdy Finanční úřad v Pelhřimově dostal podnět, aby přezkoumal, zda při převodu farmy Čapí hnízdo z Agrofertu ministra financí Andreje Babiše (ANO) na jeho děti nebyl porušen zákon proti praní špinavých peněz.

Později se psalo, že úřednice ministerstva financí, která v Bruselu vyzvídala informace o vyšetřovaní farmy Čapí hnízdo, nakonec povýšila. Kvůli kauze přitom čelila kárnému řízení. Na ministerstvu naopak zřejmě skončí oba nadřízení, kteří na její aktivitu upozornili. Napsal to server Neovlivní.cz.

Stejně jako v případě rozkrádání dotací za vlády TOP09 a ODS se v Bruselu řeší stejný problém, avšak s politiky ČSSD a také samotného ministra financí Babiše a jeho Čapího hnízda. Farma patřila skupině Agrofert ministra financí Andreje Babiše, policie a Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) vyšetřovali okolnosti udělení evropské dotace farmě.

Kdyby se byť i jen stín podobného podezření objevil na saku kteréhokoliv politika například ve výše zmiňovaném Švédsku, nebyl by už Babiš ministrem financí, ba nebyl by už Sobotka premiérem a dokonce by skončila dávno celá vláda i sněmovna.

A volič? Ten se opět upíná na další následné křišťálově čisté spasitele a po zklamání z ODS a ČSSD a ANO glorifikuje další miliardáře – Okamuru, který už 3 roky sedí ve Sněmovně a zatím se k ničemu neměl možnost dostat a mnozí voliči toužebně očekávají spásu v nových stranách v jejichž čele stojí zase – miliardáři – spása národa v podobě rádoby budoucího prezidenta Horáčka, který zbohatl na hazardu v podnikání se společností Fortuna.

Do popředí se dere strana Svobodní v jejímž čele stojí Radim Smetka, jehož otcem je Petr Smetka, pravomocně odsouzený na 12 let za účast v kauze H-System. Co na to říct?

Když slyším z tribuny sněmovny spílat Miroslava Kalouska z TOP09 na adresu ANO, nebo ČSSD a později slyším Sobotku či Babiše vracet rány kauzami z minulosti rozdávání milionů vymyšleným společnostem za éry ODS a TOP09, tak nevím, zda si tito politici dělají legraci vzájemně ze sebe, nebo z nás voličů, jde-li o vášnivé vyčítání kdo si nakradl víc, nebo o snahu vytvořit z reálných kauz zmatek a posléze vše smést pod kobereček. A kdo to zaplatí? Máme přece lepší výběr daní a EET si začala osvědčovat, tvrdí nezávislá Česká televize.

Každá ze stran manipuluje svojí částí policie. ČSSD zrušila ÚOOZ a vyhodila Šlachtu, Babiš poštval GIPS na policisty, kteří instalovali odposlechy v Čapím hnízdě za účelem zjištění pozadí kauzy dotačního podvodu s Čapím hnízdem ministra Babiše. Do toho se nám brání šéf vlády Sobotka, že nenese odpovědnost za páchání trestné činnosti členů jeho strany v nejvyšších funkcích ve státě na úrovni krajů. A jako další facka následuje, během toho kradení nahoře a utahování opasků dole, rozkladu policie a ostudy v EU a ještě aby toho nebylo málo tak dá Sněmovna voliči najevo, že je vlastně vůbec nikdo a nic nezajímá a 9.12 v 13:30 si odhlasovala vánoční prázdniny až do 9. ledna 2017 a tečka. Vlastně pardon – ještě ne tečka. Před prázdninami si stačili poslanci sobě a ministrům a prezidentovi zvýšit platy o další tisíce korun, kde rozdíl navýšení je roven polovině běžné mzdy obyčejného pracujícího. Facek jako much od vlády, paralmentu a všech stran, které v současné vládě i v té minulé seděly a sedí za peníze nás všech. Veselé vánoce voliči a daňoví poplatníci.

Zatímco běžný občan řeší kde vezme po exekuci na dárky pro děti a na jídlo a fakturu za elektřinu, vládní a parlamentní politici na očích všech spolu zápasí, kdo že to v naší zemi dává dotacím z Evropské unie nejvíc na frak. Řekl bych, že shora uvedené strany jsou z pohledu českého voliče, ale i úředníka EU, který rozhoduje o dotacích, zcela a navěky nevolitelné a pevně doufám, že si na to všichni lidé v ČR příští rok vzpomenou. Informace o dotačních skandálech v kauzách ROP i Čapího hnízda a mnoha dalších, jsou snadno zatím dohledatelné na internetu, než je začne likvidovat Chovancovo kybernetické komando a jak se říká – kdo maže, ten jede – bude se mazat a mazat. Jen doufám, že jediné co nebude už možné mazat bude med kolem úst v období předvolební kampaně, kdy aktéři podvodných kauz s dotacemi a jejich straničtí představitelé nám opět budou vykládat, jak je třeba vše ztransparentnit a zajistit proti korupci a rozkrádání.

Karel Fleischer
Místopředseda SPR-RSČ

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.