Fleischer (SPR-RSČ): Stát musí méně spotřebovávat a více nechávat těm, kteří vydělávají

20.01.2020 11:22

Jak zajistit plošně vyšší koupěschopnost populace a navýšit ekonomický růst nejen země, ale celého soukromého sektoru je otázka, která je nejpodstatnější, ale zapadá za zájmy lobbistických skupin.

Fleischer (SPR-RSČ): Stát musí méně spotřebovávat a více nechávat těm, kteří vydělávají
Foto: archiv
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

 Proč je Čech 31 let po sametové revoluci stále chudým příbuzným svých západních sousedů?

Ve včerejší detabě byla jasně patrná vůle politiků, kteří nemají zájem činit kroky obecně vedoucí k prosperitě české společnosti, ale stále hájí zájmy úzkých prominentů a pochybných spekulantů. Na otázku Václava Moravce, jak je to s PPF Group a souvislostí s mnohými politiky ČR, zejména prezidentem Zemanem, odpověděli všichni rozsáhlým klábosením jiným směrem tak, aby pojem PPF Group zapadl v zapomnění. Lichvářská pochybná společnost je charakteristikou dnešního českého kapitalismu, který však se skutečným fungujícím kapitalismem v jiných zemích nemá nic společného.

Na základě prospěchu jednoho šmejda utře ústa 99% podnikatelské sféry a tržní prostředí v ČR je utlačováno zisky několika jedinců, což pečlivě udržuje neměnný parlament a komplikuje vláda, která vymýšlí další pokuty a exekuce, další zdanění, např. i výher.

Ta místo aby podpořila svojí politikou podnikavou část populace, zcela ji likviduje rostoucími poplatky, pokutami, lichvářskými úroky a přebujelou administrativou.

Za 30 let nedošlo ke slibovanému zjednodušení administrativy podnikatelské sféry a v době rozmachu informačních technologií stále nemáme propojený systém úřadů, které spravují živnostníky a podnikatele. Musíme stále poletovat po různých budovách, abychom zařídili běžnou věc, kolem svého podnikání. A žasneme kolik budov má magistrát a kolik úředníků živí a jak mají stále málo.

Vítězí lobbisté a prohrává země a jednotlivci. Přitom řešení je na dohled, politická vůle ale v dlouhodobém složení parlamentu v ČR nyní neexistuje.

Nejdůležitějším krokem pro naskočení ekonomiky je pravý opak toho, co se v ČR nyní děje.

Rostou zálohy na sociální a zdravotní pojištění, tedy sféry, kde se viditelně plýtvá penězi poplatníků.

Zcela zbytečně přicházejí živnostníci, podnikatelé a zaměstnavatelé o velké peníze, protože i přes gigantické platby nikdo z OSVČ nedostane starobní důchod, ze kterého by mohl žít. Vynechejme nyní pilíře a podobné nesmysly.

Pokud chceme co největší podíl ekonomicky aktivních, musíme vytvořit podmínky, aby se vyplatilo investovat, podnikat a pracovat.

Je nutná restruktualizace pojišťoven a státního sektoru. Živíme zbytečný Senát a cpeme peníze na místa, která jsou účelová pro politiky. Zvyšují se platy státních zaměstnanců a zejména poslanců a ministrů, zatímco životní minimum je již 8 let stejné, ačkoliv spotřebitelské ceny se zvýšily o 30% za stejné období.

Je nutné snížit zátěž živnostníků a podnikatelů i zaměstnavatelů v oblasti sociálního a zdravotního pojištění a to citelně a ihned.

Je třeba učinit kroky, které zatraktivní práci a přilákají lidi k ekonomické aktivitě.

V mnohých zemích jsou zakázané 12 hodinové směny. V ČR bych doporučil totéž. Ne snad zákaz, ale omezení. Zkrácení pracovní doby na původních 8 hodin uvolní čas pro odpočinek a tím zvýší pracovní výkonnost. Poskytne čas pro vzdělávání, rodinu a volný čas a utrácení. Zbyde větší čas pro případné další ekonomické aktivity a umožní lidem vydělávat i vedlejší činností. Populace bude mít více peněz k dispozici, což se promítně kladně na tržbách v soukromém sektoru a nejen z tohoto důvodu.

Je potřeba, stejně jako to dělají poslední roky USA, zvýšit minimální mzdu tak, aby se zajistily vyšší příjmy soukromého sektoru i státu z daní.

Zrušit EET a zastavit vymýšlení dalších a dalších pokut ze strany státu. Jednoduše nezatěžovat populaci placením něčeho, z čeho nemá pracující, nebo podnikající užitek.

Co je však velmi důležité, je odbourání parazitů a ztrátových investic. V prvé řadě je to zestátnění loterií, zákaz kasín a soukromých heren, což se z části již projevilo. I v USA a zemích EU jsou loterie státní, nedělali bychom nic neověřeného a špatného, naopak.

Je třeba uzákonit konkrétní sazbu, která by byla limitem pro trestný čin lichvy. Tak by soudy dnes neřešily formou nálezů Ústavního soudu ČR exekuce pro dluh 6000 korun, jejichž výše je 170 000 korun. Na tom vydělá úzká skupinka lidí, ale předluží to populaci a vyloučí z ekonomických aktivit. Práce přestává být lukrativní, stejně jako podnikání, pokud se lidé topí v úrocích a poplatcích.

Zrušit soukromé vymáhací společnosti a soukromé exekutory. I v mnoha jiných státech toto efektivněji řeší exekutoři státní s poplatkem sotva € 150,- za exekuci.

Nutná je i nepopulární, avšak pouze částečná a jednorázová dluhová amnestie, která by se týkala dlouhodobě nežijících  ekonomických zombií. Smazání úroků, sankcí a poplatků, ponechání pouze čisté pohledávky. To umožní dlužníkům splatit dluhy především věřitelům. Pokud to funguje v jiných zemích, proč tady v ČR vytvářet exekuce, které 200 krát převyšují původní dluh a ten je stejně nevymahatelný.

Eliminace šmejdů, půjčkařů, celého dnešního spektra různých odčerpávačů financí z domácností. Tyto peníze mizí v kapsách kriminálníků a nemají žádný pozitivní efekt na život těch, kteří si tyto peníze vydělali ani těch, u kterých by je přirozenou cestou utratili a dali jim vydělat. Trpí tím soukromý sektor, řetězce, ale i banky. Předlužení lidé, jichž jsou statisíce, ruší pro ně zbytečné bankovní účty a používají hotovost, aby si zachránili holé živobytí.

Jak zůstane více peněz v kapsách lidí má i další možnosti.

Především je třeba snížt ceny všeho alespoň na úroveň Západu. Víme z praxe, že v USA, nebo v Německu koupíme stejný počítač o 15 až 30% levněji, než v ČR a totéž platí o telefonování a internetu.

Snížit ceny internetu a zrušit omezující FUP, snížit ceny telefonování.  Je neuvěřitelné, že ještě dnes může v ČR operátor účtovat 7 korun za minutu volání. Operátoři argumentují možností zřízení výhodného balíčkového paušálu, ale kde je volnost trhu? Svoboda rozhodování? Takový tlak na zákazníka je nepřípustný.

Snížit DPH a zajistit dohled, aby se toto snížení promítlo do snížení cen. Přerozdělování nikdy nevedlo k ničemu dobrému, odstrašujícícm příkladem je Švédsko s nejvyšší DPH a daněmi z příjmů, které mizí v kapsách neproduktivních imigrantů a těch jsou tam již statisíce za posledních 5 let.

Snížit poplatky bank a opět jde jen o úpravu, která stav přizpůsobí stavu existujícímu na Západě. Poplatky některých bank v ČR dokonce čítají i tisíce korun za úkon banky. Ovšem stačí i poplatek 500 korun na vedení účtu v exekuci, jde o snad nejnelogičtější poplatek vůbec, který již tak předluženou osobu dostává do situace, kdy na živobytí člověku nezůstane po tom všem vůbec nic.

Nejde o kroky, které by byly něčím zvláštním, naopak. Stačí mít ceny a podmínky stejné, jako na Západě, kde jsou mnohem vyšší mzdy, avšak ceny nižší, než v ČR.

Četné statistiky potvrzují, že Češi stráví v práci o 20 až 30% více času, než Němci, Rakušané a další. Ovšem odměny za práci v ČR odpovídají 40% mezd v Rakousku a Německu.

Srážení kupní síly předraženými službami a zbožím nepovede nikdy k posunu k lepšímu.

Kdykoliv si v ČR pustím televizi a zprávy, slyším o nové pokutě, o zvýšení pojistného, o novém pojištění pro podnikatele. Stát v ČR pouze bere a vůbec nic lidem nedává. Slyšíme o tom, že nebudou důchody. Města jsou plná studentů a dětských kočárků, jen slepý by to neviděl. Přesto musíme trpět při poslechu starého známého výmyslu o vymírání populace. Dnes nemá 55 letý muž absolutně žádnou šanci dostat práci a to ani jako ostraha, protože v ČR máme specialitku – ostraha musí být tělesně postižená, jinak nedostane práci. A tak zatímco v jiných zemích ostraha je tělesně zdantná, zde honí zloděje kulhající invalida, protože soudruh zaměstnavatel chce vydělávat, ale mzdu aby za něj platil stát.

Vytváříme armádu statisíců chudých a předlužených a je zřejmé, kam to povede v následujících letech.

Babiš se chlubí, kolik peněz vyrazil z daní a pojistného, ale nebyly to velké firmy s gigantickými příjmy, kdo to zaplatil. Sám by o tom mohl úspěšně vyprávět z vlastní podnikatelské praxe.

Zaměstnavatel v ČR by měl dávat o něco více zaměstnanci za jeho práci a o mnoho méně státu. To, co pracně vydělá, musí bolestně dát státu a pak sledovat, jak peníze mizí v předražených dálnicích, kruhových objezdech, lavičkách v parku a podobně. Jak si politici zvyšují platy, aniž by dosáhli jakýchkoliv výsledků.

Na závěr výčtu všeho, co ponechá peníze těm, kteří si je vydělali bych dodal, že je důležité po letech obnovit bytovou výstavbu dostupného nájemného bydlení ve vlastnictví obcí. Náklady bydlení by neměly přesáhnout 40% příjmů jednotlivce, nebo rodiny. Toto jsou investice vratné v budoucnu.

Není to nic jiného, než to, oč se snaží v USA i jinde na Západě – vytvořit koupěschopné ekonomicky aktivní a státem nezatížené lidi, kteří si svých peněz užijí a utatí je účelně a podle své svobodné vůle v soukromém sektoru a budou vyšší tržby v obchodech, e-shopech, restauracích, cestovkách, službách a bude se i více spořit.

Víme to všichni, všichni nechceme přerozdělování, přesto 30 let po revoluci se to děje a stále se skuhrá nad stejnými problémy, které nikdo neřeší. Prezident se stará o prosperitu PPF Group a podporuje soukromé vymahače dluhů, jejichž úroky by v USA dávno stíhala FBI.

V Česku vždy bylo vše naopak, než na Západě, ale vždy to bylo špatně. Určitě to nebudou Piráti, ani vracející se stále “pragmatická” ODS, kdo to vyřeší.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.