Fleischer (SPR-RSČ): Státní rozpočet 2018? Nic nového pro lidi

12.12.2017 15:11

Občan by po volbách čekal změny s příchodem nových lidí i stran do Poslanecké sněmovny i vlády. Na programu schůze sněmovny je státní rozpočet, který je však svým charakterem stejný, jako ty předešlé.

Fleischer (SPR-RSČ): Státní rozpočet 2018? Nic nového pro lidi
Foto: Archiv KF
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

Celkové příjmy státního rozpočtu České republiky na rok 2018  se stanoví částkou 1 314 497 641 409 Kč. Celkové výdaje státního rozpočtu se stanoví částkou 1 364 497 641 409 Kč. Schodek státního rozpočtu činí 50 000 000 000 Kč.

Takový je návrh, o kterém se nyní jedná v nové Poslanecké sněmovně a první čtení proběhlo 5. 12. 2017 na 3. schůzi. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu byly přikázány k projednání výborům a bylo podáno 10 pozměňovacích návrhů.

Opakuje se to, co nám předváděla ODS a poté ČSSD v dvou uplynulých volebních obdobích. Z tiskovek ve sněmovně jsme opět slyšeli návrhy na navýšení platů učitelů – jak jinak a opět nebyla jasná příjmová kapitola. V oblasti sociální se hovořilo opět pouze o navýšení peněz na sociální služby. Opět nic nového. Opět zůstává již 6 let stejná částka životního minima, která se měnila v lednu 2012 a blíží se nám leden 2018. Spotřebitelské ceny narostly, ale životní a existenční minimum zůstalo na stejné úrovni celých 7 let a zůstane pravděpodobně nadále.

Tedy opět voda na mlýn soukromým exekutorům, protože čím nižší částka životního minima, tím menší nezabavitelná částka a tím častější ekonomická likvidace byť i bagatelního dlužníka.

Opět nikde ani zmínka o zefektivnění sociální sféry. Víme, že za socialistky Marksové, se prošustrovává přes 33 miliónů měsíčně jen za provoz softwaru, obsluhujícího výplaty sociálních dávek.

Úřady práce zaměstnávají cca 9000 úředníků, kteří musí samozřejmě dostávat také plat a určitě nebude podprůměrný. Efektivita úřadu práce je ovšem převážně nulová. Jeho práce se zaměřila převážně na šmírování občanů krátkodobě v hmotné nouzi a bez práce a vyhledávání důvodů pro vyloučení z evidence, nebo odebrání dávky hmotné nouze, za což jsou pracovníci odměňováni. To by mohlo znít  jako pozitivní zpráva, pokud by to ovšem bylo tak, jak to zní. Skutečnost je taková, že dlouhodobí, nebo věční nezaměstnaní berou všechny dávky dál a vyloučeni byli pouze občané, kteří byli na úřadě práce, či na dávkách hmotné nouze dočasně a pomoc opravdu potřebovali.

V České republice neexistují sociální byty, pouze nehygienické a neudržované ubytovny, kde můžeme najít štěnice, plísně a samozřejmě skladba osazenstva je z dlouhodobě nezaměstnaných, kteří nikdy nepracovali a z osob, kteří se, někdy i opakovaně, vrátili z vězení. Pro běžného občana v nouzi tedy nic vhodného a bezpečného.

Žádná snaha o cílené formy pomoci lidem v nouzi a vyloučení parazitů. Tedy stále stejné i po nových volbách a s novými stranami.

Nevidíme změny v oblasti pomoci s bydlením, lidé jsou na ulici, protože nemají na zaplacení peněžité jistoty a prvního nájemného a někdy i provize realitní kanceláře. Tento problém, který je snadný, ovšem Ministerstvo práce a sociálních věcí neřeší, stejně jako nezajímal bývalou ministryni Marksovou z ČSSD. Na druhé straně se ale proplácí částky na bydlení nepřízpůsobivým občanům, kteří nepracovali nikdy. Živí se jejich děti a přidává se právě těm rodinám s nejvíce dětmi. Ovšem naopak kdo odpracoval 25 let, dostane jen dočasně 3410 korun měsíčně a pokud chce doplatek na bydlení, musí dodat úřadu stohy dokumentací, což běžného občana odradí a jde dělat raději podřadnější práci. A flákači se válí dál a berou dávky.

V sociální oblasti tedy vůbec žádné změny a v ostatních kapitolách rozpočtu rovněž ne, ve sféře zvyšování platů opět existují jen učitelé a čekám už jen na návrh na zvýšení platů poslanců a ministrů, jak se stalo již tradicí.

Investice se ztrácí někde v nepřehledné kapitole „věda a výzkum“ ale podrobnosti, či cíle investic a jejich účel a výše a zdůvodnění nikde nenajdete. Je rozdíl, jestli jsou peníze věnovány slibným projektům na náklady procesu výzkumu, nebo jde opět o dodávání 5x dražších toaletních papírů na fakulty a vědecká pracoviště firmou, která je blízká některému politikovi. A nebylo by to poprvé.

Zajímala by mě rozepsaná položka pro životní prostředí, která je jednou z největších, konkrétně 12 592 669 671 Kč z čehož 6 707 170 000 bude kryto z rozpočtu Evropské unie. Copak se nám za ty peníze asi meziročně zlepší v našem životním prostředí?

Ministerstvo zemědělství má výdajovou položku 50 266 759 769 Kč a rovněž by mnohé z nás zajímalo, čí firmy v této oblasti budou subvencovány. Jako podnikatel mohu mít tzv. „běžné náklady“ spojené se správou podnikání, které ale většinou tvoří nepatrnou část, jinak by Finanční úřad reagoval minimálně dotazem. Ale ve státním rozpočtu pro rok 2018 je výdajová částka 151 401 729 270 Kč a ta je věnována nicneříkající položce, nazvané „Všeobecná pokladní správa“.

Ministerstvo práce a sociálních věci spolyká 588 431 342 994 Kč, do čehož je třeba započítat platy 9000 úředníků a náklady na provoz budov, mnohé zbytečné tisky letáčků a školení zaměstnanců – nikoliv nezaměstnaných. Do těchto nákladů je nutné zahrnout i zmíněný předražený provoz softwaru MPSV ČR, tedy již zmiňovaných 33 miliónů měsíčně.

64 916 229 korun spolyká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která se letos vyznamenala spolu s Českým statistickým úřadem 1 005 603 493 Kč, při zmanipulování voleb, když televizní kanály zcela vynechaly prezentaci lídrů kandidátek některých stran a zmatečné sčítání hlasů a preferencí i výpadek webů ČSÚ a tím malým stranám způsobily únik hlasů ve prospěch těch vyvolených.

4 335 548 383 korun jde na Technologickou agenturu České republiky a zajímalo by mě co se tím všechno konkrétně hradí. Naproti tomu menší příjmy má Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, kterému náleží 363 026 559 korun.  V době teroristických útoků po celé Evropě a nárůstu kyberkriminality bych možná trochu přitlačil.

Všem spotřebtelům, kteří prohrávají spory s některými dravými operátory bych chtěl připomenout, že Český telekomunikační úřad, který nenechá nikdy vyhrát spotřebitele, dostane na svůj blahobyt 1 251 680 359 korun. Platy členů rady se v předchozím roce pohybovaly kolem 1.1 až 1,5 milionu korun ročně. Pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které má plánovaný výdaj 175 741 709 908, žádají někteří poslanci opět navýšení tohoto výdaje a to tradičně na platy učitelů. Česká tradice se tedy opakuje a zachovává dál a nový rozpočet nepřinesl nic inovačního a povzbuzujícího a hlavně vůbec nic pro obyčejného občana, který se nedovolá pomoci státu a bude ze svých daní a pojištění hradit povaleče dál.

Občan si tak posteskne nad zbytečně vyhozenými penězi na Senát ČR a zasní se, kde by se účelně uplatnilo oněch 588 562 865 Kč, které zbytečná druhá komora parlamentu – Senát ČR, spolyká i v příštím roce.

Karel Fleischer
Místopředseda SPR-RSČ

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…