Fleischer (SPR-RSČ): Ve Švédsku má státní exekutor větší úspěšnost a nižší poplatky

17.08.2018 6:32

Česko je známé tím, že ze stokorunového dluhu udělají soudy a vymahačky desetitisícové i statisícové dluhy. Česká republika je velkým systémem mafiánského vymáhání dluhů pod razítkem českého státu. A jaká je praxe ve Švédsku?

Fleischer (SPR-RSČ): Ve Švédsku má státní exekutor větší úspěšnost a nižší poplatky
Foto: Archiv KF
Popisek: místopředseda SPR-RSČ Karel Fleischer

Švédsko má celostátně působící státní úřad s jednotnou databází a jasnými pravidly. Švédský Kronofogden vznikl kdysi jako vymáhací úřad finančního úřadu. Později začal vymáhat dluhy exekučně pro kohokoliv s uznatelným exekučním titulem. Poplatky ve Švédsku za exekuci činí po položkách od 150 SEK do 600 SEK, dohromady zaplatíte maximálně do dvou tisíc švédských korun, ale záleží na výši dluhu. Kronofogden s klientem – dlužníkem, jedná vždy osobně, dohodne formu srážek, či splátek. Nikdy se nevrhne na dlužníka naráz a nesebere mu peníze z účtu a současně nesrazí ze mzdy. Jedno, nebo druhé.

Vymahatelnost je ve Švédsku vysoká – dluh se nenavýší o vysoké částky a je pečlivě sledován a dlužník má, na rozdíl od Česka, přehled o zůstatku dluhu a uhrazených částkách. Nezabavitelné minimum je ve Švédsku dvousložkové, jak navrhuji já v mém návrhu změny zákona, konkrétně Občanského soudního řádu. Ovšem já se do Poslanecké sněmovny nedostal. Jinak by moje návrhy mělo předsednictvo PS PČR dávno na stole. Švédovi zůstane jednak celá částka přiměřených nákladů bydlení a povinných plateb, aby se nedostal do další platební neschopnosti a navíc každoročně se navyšující částku na živobytí.

Srovnej s ČR, kde existuje jediné nezabavitelné existenční minimum na vše a ještě se neměnilo od roku 2012, tedy částka životního minima, podle které se nezabavitelné minimum vypočítává, je udržována na stejné výši 3410 korun od ledna 2012.

Na živobytí musí Švédovi zůstat v letošním roce, dle sdělení Kronofogdenu, částka 4 814 SEK, nebo 7957 SEK u manželů, nebo spolubydlících a k tomu 2554 SEK za dítě do 6 let, nebo 2940 SEK za dítě nad 7 let. Pokud povinný předloží fakturu od lékaře, inspektor Kronofogdenu mu strhne o to méně. Nesmí se zabavovat lednička, pračka, počítač, nábytek atd. Pouze cenné věci.

V ČR může oběť české exekuce vydělávat 40 000 Kč čistého ale exekutor mu z toho nechá jen 12 450 Kč na všechno – tedy bydlení i jídlo, hygienu i dopravu a léky atd. Bez ohledu na výši mzdy. Ale dluh zase o moc neubývá. Nějaký přehled o úbytku dluhu od českého soukromého exekutora nečekejte. Dluh roste a vy platíte. Čím vyšší mzda či plat, tím jste větší rito pro českého soukromého exekutora.

Švédský státní exekutorský úřad Kronofogden je s dlužníkem vyřízen za půl roku či za rok a dlužník žije dál. V Česku soukromý exekutor vysaje dlužníka až do smrti a připraví jej o všechno i když se jednalo původně o stokorunové dluhy. Povinný končí na ulici jako troska, nebo ve spolubydlení a v doživotní bídě a naprosto nekoupěschopný. Jediná exekuce znamená ekonomickou smrt, někdy i skutečnou smrt. Počet sebevražd máme v ČR jeden z nejvyšších v EU. Podíl obětí českých exekucí na počtu sebevražd je cca 70% z asi 1500 až 1700 sebevrahů ročně. Ve Švédsku neznamená exekuce státním exekučním úřadem žádnou katastrofu. Dluh se vrátí a dlužník žije v pohodě dál a o rok později už může nakupovat zařízení a dovolenou a žít.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…