Foldyna (ČSSD): Chceme-li kritizovat Rusko, zameťme si nejdřív před vlastním prahem

20.03.2014 16:55

Řeč na 7. schůzi PS PČR dne 20. 3. 2014

Foldyna (ČSSD): Chceme-li kritizovat Rusko, zameťme si nejdřív před vlastním prahem
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jaroslav Foldyna

Pane místopředsedo vlády, páni ministři, moji kolegové, moje kolegyně, dostal jsem na starosti zpravodajovat smlouvu mezi Českou republikou a jakýmsi státem Kosovo. Jedná se o standardní smlouvu, jak pan ministr řekl a má plně pravdu. Nicméně se jedná o smlouvu s nestandardním subjektem mezinárodního práva, s nestandardním subjektem, protože vám přečtu usnesení Poslanecké sněmovny, které nikdy nebylo revokováno, tudíž usnesení platí.

Je to usnesení z V. volebního období z roku 2008 z 27. schůze 6. února 2008, kdy se Poslanecká sněmovna vyjádřila takto: "Vyjadřuje přesvědčení, že řešení budoucího statutu srbské provincie Kosovo je mimořádně důležité pro mírový vývoj v oblasti Balkánu a evropské a světové bezpečnosti". Říká naše Sněmovna. "Spolehlivou cestou k zajištění mírového vývoje, bezpečnosti a prosperity západního Balkánu je začlenění státu této oblasti do Evropské unie." Říká naše Sněmovna. "Při jednání o budoucím statutu Kosova nebyly zatím vyčerpány všechny možnosti. Řešení statutu Kosova přispívající ke stabilitě na Balkánu a k posílení evropské a světové bezpečnosti musí býti v souladu", a teď zdůrazňuji, "s mezinárodním právem, musí vycházet z rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1244, která byla přijata 10. června 1999". A nebyla nikdy revokována. Říká naše Sněmovna. "A její případné úpravy založené na konsensu zúčastněných stran". To je velice důležité, proč to v této chvíli říkám. "A samozřejmě také závěrečného aktu konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, což je Helsinská smlouva z roku 1975. Významná role při nalezení řešení přijatelného pro všechny zúčastněné strany připadá tedy Evropské unii, zvlášť vysocí představitelé atd.

Za druhé. Tento Parlament žádal v té době vládu České republiky, aby využila všech svých možností, aby Česká republika jako členský stát Evropské unie, Organizace Spojených národů přispěla k řešení budoucího statutu srbské provincie Kosovo ve smyslu tohoto usnesení."

Dámy a pánové, česká vláda, tehdy vedená panem Topolánkem a ministrem zahraničí panem Schwarzenbergem, nás dostala do prekérní situace. Chceme-li dnes moralizovat Rusko, že nedodržuje mezinárodní smlouvy, chceme-li tvrdit, že platí Helsinská smlouva, musíme si zamést před vlastním prahem. Tam nás dostala předchozí vláda pana Topolánka a zejména pan ministr zahraničních věcí Schwarzenberg. Jestliže nechceme v diskusi kolem Ukrajiny přilévat olej do ohně, doporučuji neprojednávat s takovýmto nestandardním subjektem žádnou smlouvu a navrhuji ji odložit. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…