Folwarczny (ODS): Mladí lidé mají díky programu DofE příležitost na sobě pracovat

07.12.2019 14:01

Nejaktivnější studenti dostali cenu vévody z Edinburghu.

Folwarczny (ODS): Mladí lidé mají díky programu DofE příležitost na sobě pracovat
Foto: ods.cz
Popisek: Stanislav Folwarczny (ODS)

Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu (DofE) získalo 61 mladých lidí z Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Jedná se o program, který zajišťuje neformální vzdělávání mladých lidí. Jeho úspěšní absolventi získávají certifikát uznávaný zahraničními univerzitami i zaměstnavateli. Vůbec poprvé se slavnostní ceremoniál konal v Ostravě, kdy byly studentům předány ceny bronzové úrovně.

Ocenění získávají mladí lidé od 14 do 24 let, kteří se do programu zapojí a splní cíle, které si předem stanoví. Bronzovou cenu si dnes (5. 12.) převzalo 57 studentů z Moravskoslezského kraje a 4 z kraje Olomouckého. Do programu se v našem regionu zapojili žáci z 11 škol.

„Mladí lidé mají díky programu DofE příležitost na sobě pracovat, odhalit svůj potenciál, rozvíjet svůj talent v nejrůznějších oblastech, zapojovat se do dobrovolnických aktivit nebo absolvovat dobrodružné expedice. Jsem rád, že se některé krajské střední školy do programu zapojily a daly svým žákům k tomuto osobnímu rozvoji příležitost,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a připomněl, že Moravskoslezský kraj před dvěma lety podepsal s obecně prospěšnou společností DofE Česká republika memorandum o spolupráci.

„Ve světě jsou podobné projekty běžné, pomáhají mladým lidem převzít zodpovědnost za svůj rozvoj i budoucí kariéru. Proto zapojeným školám přispíváme na úhradu licenčního poplatku, na školení a další aktivity realizované v rámci DofE. Každá zapojená škola od Moravskoslezského kraje získala deset tisíc korun ročně. Jelikož považujeme aktivity programu za velice přínosné, rozhodli jsme příspěvek navýšit na 15 tisíc korun pro každou školu,“ řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny a dodal, že zatím se slavnostní ceremoniály konaly pouze v Praze a v Brně. Poprvé byly certifikáty předány v Ostravě právě dnes (5. 12.). Oceněným žákům je předal náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny a ředitel DofE v ČR Tomáš Vokáč.

„Program Ceny vévody z Edinburghu byl založen v roce 1956 britskou královskou rodinou a těší se vysoké mezinárodní prestiži. Zapojily se do něj miliony lidí ve více než 130 zemích světa. V ČR se programu nyní věnuje 4 500 mladých lidí. K centrům, která ho nabízejí, patří kromě základních a středních škol, také mládežnické organizace či dětské domovy. V současné době je v Moravskoslezském kraji zapojeno 31 místních center DofE, které program poskytují,“ řekl výkonný ředitel DofE v ČR Tomáš Vokáč. Vysvětlil, že certifikáty DofE bývají mladým lidem udělovány ve třech úrovních. Kromě bronzové, také ve stříbrné a zlaté.

Bronzové ocenění převzala například Jolana Petroušová z Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě, která v dobrovolnictví pomáhala v domově důchodců v Klimkovicích. „Nikdy předtím jsem nikde dobrovolně nepracovala a musím říct, že to bylo úžasné a naplňující. Ukázalo mi to svět z jiné perspektivy, jsem ráda, že mě k tomu DofE inspirovalo,“ poznamenala čerstvá držitelka bronzové ceny DofE Jolana Petroušová, která si v oblasti pohybu zvolila basketbal a v oblasti dovedností se rozhodla zlepšit v angličtině. Své cíle splnila, a tak si ocenění ve Vítkovickém zámečku v Ostravě mohla převzít. Kromě certifikátu si všichni absolventi odnesli poukázku na nákup v hodně 500 korun a další dárky od Moravskoslezského kraje.

„Osobně aktivity jako je DofE velmi podporuji a vnímám, že mohou mladým lidem pomoci například také k přijetí na střední či vysoké školy a posléze nastartovat úspěšnou profesní kariéru,“ uzavřel náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

Úspěšní absolventi jsou z těchto škol v Moravskoslezském kraji:
Jazykové gymnázium Pavla Tigrida, Ostrava
Gymnázium Josefa Božka, Český Těšín
Obchodní akademie a VOŠS, Ostrava
Základní škola Paskov
Matiční gymnázium, Ostrava
Gymnázium Hladnov
Gymnázium Karviná
SŠHS a VOŠ Opava
SPdgŠ a SZŠ sv. Anežky České, Odry
Gymnázium Josefa Kainara, Hlučín
Přírodovědecké gymnázium PRIGO, Ostrava

O Mezinárodní ceně vévody z Edinburghu (DofE)

Jedná se o celosvětově nejvýznamnější program neformálního vzdělávání, který založil Princ Philip, vévoda z Edinburghu. Mladí lidé ve věku 14 až 24 let jsou skrze DofE motivování k cílevědomosti, solidaritě, zdravému životnímu stylu a zájmu o své okolí. To vše skrze smysluplné trávení volného času ve čtyřech oblastech: pohyb, dobrovolnictví, dovednost a expedice. Globálně se tohoto programu účastní 1,3 milionu mladých ve 130 zemích světa. U nás program funguje již téměř 25 let ve 220 školách a organizacích pracujících s mládeží. Účastní se jej více než 4500 žáků a studentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.