Fremr (Mladí konzervativci): 17. listopad je náš nejlépe fungující svátek. Proč měnit něco co funguje?

16.09.2015 10:13

Neměňte 17. listopad! Apelují Mladí konzervativci na poslance.

Fremr (Mladí konzervativci): 17. listopad je náš nejlépe fungující svátek. Proč měnit něco co funguje?
Foto: Mladí konzervativci
Popisek: Mladí konzervativci

Místo Dne boje za svobodu a demokracii bychom si již letos 17. listopad měli připomínat jako Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii. Pokud tedy projde návrh poslankyně Heleny Válkové (ANO). K zamítnutí návrhu naopak vyzývají Mladí konzervativci, spolek, který stál v roce 1999 u zrodu myšlenky prohlásit 17. listopad státním svátkem.

Pikantní na celé situaci je zejména fakt, že podobný návrh jako nyní Válková, předkládali před nedávnem poslanci za KSČM. Jejich návrh se lišil v jediném detailu, místo spojky „a“ navrhovali obě části nově navrženého názvu oddělit čárkou. A aby pikantností nebylo málo, byl tehdy, 13. února 2014, komunistický návrh zamítnut i díky hlasům všech 37 přítomných poslanců za ANO.

Mladým konzervativcům na obou návrzích vadí zejména to, že upozaďují události 17. listopadu 1989, které vedly k pádu totalitního komunistického režimu.

„Vnímáme to, jako symbolický útok na celý polistopadový vývoj. Uvědomujeme si přitom, že to může znít banálně, symbolický význam to však má nezměrný,“ vysvětluje předseda Mladých konzervativců Jiří Fremr. Mladí konzervativci se proto obrátili na poslance s výjimkou komunistů s výzvou, aby hlasovali proti návrhu Válkové.

„Věříme, že ostatní poslanci ANO vytrvají ve svých názorech a nepodpoří návrh, který jejich kolegyně okopírovala od komunistů. Je pro nás ostatně s podivem, že něco podobného navrhuje poslankyně za stranu, která se deklaruje jako pravostředová,“ dodává Fremr.

Den boje za svobodu a demokracii vadí komunistům dlouhodobě. Jak upozorňuje politolog a člen vedení Mladých konzervativců Matěj Trávníček: „Už při projednávání původního návrhu v roce 1999 navrhoval Vojtěch Filip, aby se svátek jmenoval Den boje za svobodu, demokracii a proti fašizmu. Tím mělo být naznačeno, že se svátek vztahuje jen k událostem roku 1939 a ne k roku 1989.“

Filip tehdy se svým návrhem neuspěl a všichni přítomní poslanci KSČM následně hlasovali proti zákonu jako celku. „A od té doby leží komunistům 17. listopad v žaludku. Jen je mi s podivem, proč s podobným zákonem přichází zrovna Helena Válková. Že by si chtěla spravit reputaci potom, co loni zpochybnila oběti nacistické okupace, když prohlásila, že se toho v protektorátu zas tolik nedělo?“ zamýšlí se Trávníček.

„Věříme, že nakonec v Poslanecké sněmovně zvítězí rozum. Ostatně 17. listopad patří k našim nejlépe fungujícím svátkům. Lidi ho slaví rádi a spontánně. Proč měnit něco co funguje?“ uzavírá Fremr.

Mladí konzervativci jsou spolek, dříve občanské sdružení, mladých lidí do 35 let věku konzervativního a liberálního smýšlení. Založeni byli již v roce 1991 a dlouhodobě spolupracují s ODS. Členy Mladých konzervativců v minulosti byli například Jan Zahradil, Jiří Pospíšil nebo Ivan Langer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …