Fryč (Realisté): Samochvála na sjezdech ČSSD i ANO

13.03.2017 20:59

Moje babička říkávala: „samochvála smrdí“. Na uplynulém sjezdu ČSSD z úst jejího předsedy Bohuslava Sobotky, stejně jako před třemi týdny na sjezdu ANO z úst Andreje Babiše, jsme slyšeli spoustu samochvály, jak dobře a úspěšně řídí naši zemi.

Fryč (Realisté): Samochvála na sjezdech ČSSD i ANO
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

I zde však platí babiččino přísloví. Nechci za každou cenu kritizovat, že současná vláda dělá všechno špatně. To by nebylo fér. Je však mnoho oblastí, a o těch oba pánové pochopitelně raději pomlčeli, kde buď jejich vláda neudělala nic, a nebo, a to je ještě mnohem horší, spíše napáchala škody.

B. Sobotka se na sjezdu chválil za to, jak současná vláda snížila nezaměstnanost a zvýšila průměrnou mzdu. Je to však zásluha vlády a ČSSD? V žádném případě! Zásluhu na nízkém procentu nezaměstnanosti (na konci roku 2016 to bylo 5,2%) mají podnikatelé a živnostníci. Díky jejich aktivitě a rychlé orientaci na českém i evropském trhu byla zvýšena průmyslová výroba a vytvořena řada nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti klesla na minimální úroveň a naopak se začal silně projevovat nedostatek pracovních sil. Podnikatelé tak musí, pokud nechtějí narušit rozvoj svého podnikání, sáhnout i po zahraniční pracovní síle. A místo toho, aby vláda urychleně vytvořila podmínky pro možnost příchodu zahraničních pracovníků, naopak posílila represe za jejich zaměstnávání.

Pánové Sobotka i Babiš se také chválí, jak rozjeli ekonomiku. Mohlo by tomu tak být, ale není, především pak při výstavbě dopravní infrastruktury. Inženýrské stavitelství zůstává totiž nadále v útlumu. Přetrvávající nedostatek zakázek na výstavbu dálnic a železnic z důvodu jejich nepřipravenosti zanechává tuto část stavebnictví v hluboké depresi, která je srovnatelná s nejhorším obdobím okolo přelomu roku 2013. Vývoj nových státních zakázek za poslední měsíce v této části stavebnictví nevěstí obrat k lepšímu. A to dokonce přes přísun peněz z dotací EU. Ministerstvo dopravy nepřipravuje dostatečně rychle stavební zakázky na dopravní infrastrukturu a neschopností ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) hrozí našemu státu opětovné nedočerpání evropských peněz. Zato katastrofální stav našich silnic a železnic se vůbec nemění. Nemluvě o hrubém zanedbání přípravy zásadní dopravní zakázky na výběr mýta, kterou pan ministr nechal prostřednictvím svého náměstka podepsat (mimo úřední režim v neděli) bez výběrového řízení.

Za co se však A. Babiš a B. Sobotka naopak pochválit mohou, je zvyšování byrokracie a administrativy. Při nástupu si dnešní vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka vytkla cíl zarazit plýtvání veřejnými penězi. Doslova ve svém programovém prohlášení uvedla: „…bude si vážit daňových poplatníků a zabrání plýtvání při rozdělování peněz z jejich daní…“. Skutečnost je ale taková, že za dobu jejich vládnutí „nabobtnal“ počet státních úředníků o více jak 30 tisíc, což je, jen pro představu, počet všech obyvatel Kolína. Za dobu vládnutí současné rozhazovačné vlády stouply platy ve státní sféře o 28 miliard korun. To je podstatně více, než kolik chce stát „vyždímat“ z podnikatelů formou EET (údajně to bude 18 miliard korun – ale tomu číslu nikdo nevěří a není ničím ověřeno). Počty státních úředníků rostou navzdory zavádění nákladné elektronizace veřejné správy. Je otázkou, proč tedy zavádíme všechny digitální registry, když nesnižujeme, ale naopak zvyšujeme počty úředníků. Výrazný nárůst úředníků je i na Babišově ministerstvu financí (o více jak 600), kteří by měli dohlížet na lepší výběr daní. Ani mzdy těchto úředníků ale nebudou z tohoto „zvýšeného výběru“ pokryty a úředníci nás budou stát další milióny.

A aby toho nebylo málo, tak ke všem uvedeným populistickým opatřením vlády přidejme ještě její poslední návrh na změnu pásem daně z příjmu. Kdo tvrdě pracuje bez ohledu na svůj čas a někdy i zdraví, aby vydělal více peněz, tak toho vláda Sobotky a Babiše více zdaní a sebere mu více peněz z jeho výdělku. V čem je zde spravedlnost? Co bude nutit lidi, aby více pracovali, když za svůj úspěch budou muset platit? Co bude nutit lidi, aby za svoji větší práci platili více daní, když oligarchové ve vládě si vydávají nedaněné dluhopisy a okrádají státní kasu?  Celý návrh na změnu výše výběru daní je tak pouze populistický návrh, který povede ke snižování pracovní aktivity lidí, snížení prosperity země a průměrnosti. Ale to už jsme tady měli za socialismu. Nebo snad celé daňové opatření je podmínkou komunistů pro dnešní levičáckou vládu ČSSD a ANO, aby spolu vládli?

Věřím, že je v naší zemi dost spoluobčanů, kteří k tomu nejsou lhostejní. Že jsou také realisté a vědí, že takto se netvoří budoucí prosperita…

Ing. Antonín Fryč, CSc. zakladatel Realistů a podnikatel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…