Fryč (Realisté): Za jeden zákon dva zákony ven

11.04.2017 8:35

Počet státních zaměstnanců má v letošním roce stoupnout na 445 000. Roste i počet zbytečných a špatných zákonů a nařízení. Jen za loňský rok přibylo 466 různých zákonů, vyhlášek, nařízení atd.

Fryč (Realisté): Za jeden zákon dva zákony ven
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Nemá cenu přemýšlet, zda nejdříve jsou nesmyslné zákony a poté noví zbyteční úředníci nebo nejdříve moudrý ministr najme úředníky a ti plodí další a další omezení pro svoje spoluobčany. Důležité je změnit atmosféru ve veřejné správě. Ta se z někoho, kdo má občana chránit, stala za této levicové vlády jeho dozorcem. Úředník v jejím podání tu není proto, aby sloužil občanovi, ale občan je tu od toho, aby plnil množství nesmyslných výmyslů úředníka.

My Realisté máme řešení. Budeme-li součástí příští vlády a budou-li naši ministři chtít přijmout nový zákon, budou se muset nejprve rozhodnout, které dva jiné zákony zruší. Toto jsme schopni prosadit bez ohledu na naše koaliční partnery a tímto pravidlem se budeme řídit. Druhým principem, který budeme dodržovat, je, že nová legislativa nebude stát občana a podnikatele více peněz. V ideálním případě by měly náklady klesnout.

Vezměme si takovou EET. To je hloupý a škodlivý zákon. Ale kdyby platilo naše pravidlo, musely by v případě jeho přijetí být odstraněny jiné dva zákony, které ztěžují a omezuji podmínky pro podnikatele a živnostníky. Zabránili bychom tak současnému útoku na vše podnikavé a samostatně fungující.

Každý úředník, poslanec, ministr by si musel velmi pečlivě rozmyslet důsledky, než rozmnoží náš právní řád o další zbytečný zákon. To se dosud neděje, proto s dalšími a dalšími zákony nepřichází spravedlnost, ale noví úředníci. A ti mají v kapse další zákony. A tak pořád dokola. To se musí změnit. Měřítkem úspěšnosti vládnutí nemůže být počet přijatých zákonů, jak se nyní vláda a její ministři rádi chlubí.

Shrnutí:

  • Neustálá tvorba nových zákonů a nařízení plodí stále rostoucí počet zaměstnanců státu, zvyšuje náklady na veřejnou správu a komplikuje život nám všem.
  • Právní řád je pro občana a podnikatele nepřehledný, očekávání naplňování teze „neznalost zákona neomlouvá“ je tak nyní nerealistické.
  • Řešením je dodržování jednoduchého realistického pravidla – za každý nový zákon dva zrušit a dodržovat princip, že nové legislativní úpravy nesmí občanům a firmám přinést vyšší náklady.

Antonín Fryč, zakladatel Realistů a podnikatel 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.