Fryč (Realisté): Zachraňme dotace, zachráníme tím Agrofert i Hnutí ANO

06.08.2017 10:45

Jednoduchá rovnice – nebudou-li dotace, zkrachuje Agrofert a tím přijdeme i o Hnutí ANO. Životaschopnost Agrofertu je velice úzce spojena s čerpáním dotací a jeho obchodováním na úkor státu a zejména jeho občanů. Tedy na úkor můj i váš.

Fryč (Realisté): Zachraňme dotace, zachráníme tím Agrofert i Hnutí ANO
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Vzpomeňme si na vznik vlády pana Sobotky v roce 2013. Tenkrát si Hnutí ANO dalo dvě podmínky pro vstup do vlády – pan Babiš dostane Ministerstvo financí a nebude zrušena dotace do zelené nafty. Tím to ale teprve začíná, od roku 2014 byly totiž podstatně navýšeny dotace pro Agrofert (nejprve cca 1 miliarda za rok 2014, později až 1,5 miliardy korun za rok 2016). Došlo i k radikálnímu nárůstu Podpůrného garančního rolnického fondu ze 100 mil korun na téměř dvě miliardy korun, kdy tyto peníze opět výrazně čerpají podniky Agrofertu.

Po nástupu pana Babiše do vlády došlo k prudkému zvýšení odpuštěných daní pro skupinu Agrofert (v roce 2014 to bylo 1,5 miliardy korun, tedy přibližně tolik, kolik se vybere na daních od miliónu živnostníků). K tomu patřilo také snížení pokuty chemičce Precheza za únik oxidu uhličitého z roku 2014, kdy ministr Brabec svému šéfovi odpustil 6,5 miliónu korun.

V současné době je Andrej Babiš největším příjemcem evropských dotací. A neinkasuje peníze pouze z evropských fondů. Daleko více peněz dostává ze státního rozpočtu prostřednictvím veřejných zakázek a obchodováním se Státními hmotnými rezervami, kde nikdo neví, jak probíhají přesuny obilí.

Ve skutečnosti však pan předseda Babiš nedělá nic nelegálního. V rámci nastavených pravidel (jejichž nastavení si sám určuje), si přiděluje naše peníze. Nyní třeba 100 miliónů korun na to, že vymyslí lepší toastový chleba.

S tímto jako Realisté zásadně nesouhlasíme. Proto si klademe za cíl zrušení dotací do podnikatelské sféry. Tedy i dotace oligarchům, kteří si jejich pomocí pouze vytvářejí své zisky. Místo dávání našich peněz formou dotací bohatým navrhujeme tyto dotace použít pro naši budoucnost, na vědu a výzkum, stavbu dálnic a škol. Výjimkou je zemědělství, dotuje celý svět, tak jsme nuceni nechat také dotace pro malé a střední zemědělce, do kterých ale Agrofert svou velikostí samozřejmě nezapadá.

Kdybychom rozdělili dotace, které ročně dostává skupina kolem Agrofertu, což je 1,533 miliardy korun (alespoň co lze oficiálně dohledat), a pokud k tomu přidáme 1,5 miliardy odpuštěných na daních, tak by mohl každý pedagog v regionálním školství dostat ročně přibližně 20 tisíc korun navíc.

Pokud tedy chceme, aby Hnutí ANO pod vedením pana Babiše řídilo tuto zemi, nesmíme připustit zrušení dotací. Pokud naopak, stejně jako Realisté, chcete podporovat kvalitní vzdělání svých dětí, pak by bylo mnohem lepší peníze směřovat místo kapsy pana Babiše, do kapsy našim učitelům.

Ing. Antonín Fryč, CSc. podnikatel a lídr Středočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě