Frydrych (Svobodní): Potlesk pro zakazovače

05.06.2015 11:10

Představte si situaci, že existují jen nekuřácké podniky, hospody a restaurace. A někteří lidé by rádi společně pod jednou střechou poseděli, popili a u toho kouřili cigarety i přesto, že vědí, jak moc tím škodí svému zdraví.

Frydrych (Svobodní): Potlesk pro zakazovače
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

A najde se někdo, kdo jejich poptávku uspokojí provozováním podniku, kde se smí kouřit. Dovolí tam vstup i lidem, kteří sice nekouří, ale na vlastní riziko ze svobodné vůle chtějí v takovém prostředí pobývat. Dokonce se najdou i lidé, kteří v takovém podniku chtějí pracovat. Ublíží tím onen podnikatel někomu? Jsou tím nějak ohroženi lidé, kteří nekouří a nechtějí být v zakouřeném prostředí. Logika říká, že ne – do takového podniku přece nepůjdou.

O nesmyslnosti tažení proti kuřáckým podnikům se toho napsalo již hodně. Všechny argumenty zastánců represe (od vyloženě hloupých až po ty sofistikovanější) byly opakovaně vyvráceny. Nekuřáckých restaurací je v současné době téměř polovina*, existují nekuřácké kluby, hospody, pivnice i vinárny. Zkrátka a dobře, za stávajícího stavu si každý může vybrat to své, trh funguje a nabídka adekvátně reaguje na poptávku. Přesto se zákonodárci rozhodli, že je nutno regulovat a od Nového roku budou mít lidé z prvního odstavce smůlu. Jak poptávající, tak nabízející.

Svoboda umírá – za bouřlivých ovací davu. Tenhle zákon totiž není jen o kouření. Je o zasahování do vlastnických práv občanů, do svobody podnikání. Je o další regulaci života lidí těmi, kteří si myslí, že neomylně vědí, co je pro ostatní nejlepší. Je to další pobídka k zahození zodpovědnosti výměnou za jistotu, „že se někdo postará“. Je to další trestání zločinu bez oběti, další krok postupujícího fabiánského socialismu.

Mnozí novému zákazu tleskají – ať už v naivní představě, že ubyde kuřáků, nebo proto, že se nechtějí obtežovat hledáním nekuřácké restaurace – a netuší, že tohle kladivo zakazovačů dříve nebo později nějak dopadne i na ně a jejich hříchy, záliby a kratochvíle. Co přijde dál – nezdravé jídlo, závadné filmy, čokoláda nebo třeba používání parfémů na veřejnosti? Tleskejte dál a dočkáte se.

* Databáze největšího průvodce českými restauracemi restu.cz eviduje v ČR 44 % nekuřáckých restaurací z celkového počtu 25.000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…