Fudaly (KSČM): Jihočeským krajským zastupitelům

27.06.2014 12:02

Lesnické škole v Písku bylo krajským zastupitelstvem odebráno školní polesí. Na základě subjektivních dojmů radních a údajně několika odborníků byl upřednostněn ekonomický (?) zájem nad potřebami kvalitního školství.

Fudaly (KSČM): Jihočeským krajským zastupitelům
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Při čtení červnové Lesnické práce se mi dostalo nemilého překvapení. Lesnická škola v Písku přišla v roce svého 130. výročí o své školní polesí! Toto politické rozhodnutí levicové krajské vlády (v níž dokonce školství řídí komunista) považuji za těžko odůvodnitelnou hloupost. Krok odmítají nejen studenti, ale i odborná veřejnost. Školní polesí vždy k lesnickým školám všech stupňů patřila a pro výuku budoucích odborníků jsou nezbytná. Nedovedu si svá studia na lesnických školách představit bez školních polesí.  Správa školních revírů po lesnické i myslivecké stránce náležela povětšinou vždy pedagogům a zaměstnancům školy, i když vlastnictví bývalo různé. Případné zisky z těchto majetků nemají sloužit k obohacení vlastníka, ale k rozvoji školy. Významu školních polesí pro výuku budoucích lesníků si ostatně všímá i současný lesní zákon, dle něhož je vlastníci těchto majetků zařadili do kategorie lesů zvláštního určení, nikoliv do kategorie lesů hospodářských. Všímá si toho i vládní usnesení, se kterým je tento krok rovněž v rozporu. To doporučuje naopak školní polesí rozšiřovat tak, aby studenti měli možnost procvičit si na uceleném majetku všechny lesnické činnosti.

Plně se přikláním k vyjádřením a názorům předsedy Odboru lesního hospodářství České akademie zemědělských věd profesora Podrázského a předsedy Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů inženýra Kučery otištěné v témže čísle. Čtenář si je může dohledat na webu Silvarium.cz. Namístě jsou obavy z poklesu úrovně hospodaření, z nárůstu administrativy jak ze strany školy tak kraje a nárůstu nákladů na správu daného majetku, z přerušení kontaktu studentů s praxí, z poklesu úrovně absolventů a další. Rozhodnutí je více než ekonomické politické. Ačkoliv radní Tomeš Vytiska (KSČM) se snaží tvrdit opak. Pro svá tvrzení o tom, že majetek nebyl spravován v zájmu kraje a že novou formou sloučení do vznikajícího podniku Krajského školního hospodářství se dosáhne větší ekonomické efektivity. Toto ovšem tvrdí zřejmě jen na základě subjektivních dojmů, protože audit hospodaření, na jehož základě by bylo možno určit hospodářský potenciál majetku proveden nebyl a jak tvrdí ,,soudruh,, radní ani proveden nebude. Řízením se citem a údajně i názory několika odborníků zřejmě dosáhneme těch nejlepších výsledků. Bohužel tento romantický názor není fikcí ale realitou. K rozhodnutí kraje nebyly předloženy žádné konkrétní ekonomické údaje.  Nebyl vypracován žádný projekt, vize ani kalkulace týkající se nové organizace. Stejně jako panu Kučerovi mi není jasné, proč kraj takové rozhodnutí bez náležitých podkladů a zvážení provedl, nota bene když má na to do konce funkčního období ještě několik let, tedy dostatek času takový kraj odborně zvážit a prodiskutovat.

Nechci podsouvat krajským radním nějaké vedlejší a nekalé úmysly, ale bohužel se tohoto pocitu nemohu na základě mi známých skutečností zbavit. Nezbývá než doufat, že případné zisky ze školního polesí budou opět investovány do lesnického školství. Pochybuji o tom. Vždyť ani peníze vládou určené pro lesnictví kraje do lesů v plné míře i přes kritiku odborné veřejnosti nedávají a přerozdělují je ve většině do jiných sektorů. Upřednostňovat ekonomické zájmy a pochybný aktuální zisk nad kvalitní výukou a budoucností je tristní, zvláště pak podílí-li se na tom nepochopitelně a proti programově naše strana v levicové koalici. Dávat takovéto rány našemu již dnes kulhajícímu školství považuji za  trestuhodné.

Z lesnictví pochází myšlenka trvale udržitelného hospodaření. Jednou ze zvláštností lesního hospodářství je dlouhá produkční doba. Práci současné generace sklízí až generace následující. Kam vede honba za rychlým ziskem je všeobecně známo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…