Gabal: EU je třeba vyztužit, aby propouštěla jen ty, kteří to potřebují

31.08.2015 16:09

Asi 170 lidí zavítalo do zcela zaplněného sálu DIOD v Jihlavě. KDU-ČSL tam pořádala besedu s názvem Uprchlíci & Evropa. Navzdory rozdílným názorům hostů i publika diskuse proběhla v klidu.

Gabal: EU je třeba vyztužit, aby propouštěla jen ty, kteří to potřebují
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

„Je to téma, které se týká každého z nás. Zajímá nás, proč tolik lidí míří do Evropy, kde a komu lze účinně pomáhat,“ vysvětlil v úvodu náměstek jihlavského primátora a předseda vysočinské KDU-ČSL Jaromír Kalina. Předseda okresních lidovců Petr Piáček byl příjemně překvapený hojnou účastí a hosty vyzval k odpovědím na téma příčiny migrace, možnosti pomoci a rizika islamismu.

Z hostů dorazili sociolog a poslanec Ivan Gabal, europoslanec Tomáš Zdechovský, mluvčí iniciativy „Islám v ČR nechceme“ Artur Fišer a ředitel Muslimské unie v Česku Muhamed Abbas – omluvil se bezpečnostní expert Andor Šándor.

Gabal připomněl, že skončil systém studené války, kde supervelmoci podporovaly neklidné země. „Teď z nich lidé utíkají před válkou, před Islámským státem (IS), jsou to oběti. Pokud se konflikty eskalují, půjde až o 25 milionů lidí,“ řekl s tím, že Evropa má podle ženevské konvence povinnost uprchlíkům pomoci. „EU je nyní třeba vyztužit, aby propouštěla jen ty, kteří to potřebují,“ dodal s tím, že je třeba k větší odpovědnosti diplomacií „donutit“ bohaté muslimské země v zálivu (Saúdská Arábie). Dodal, že jediní, kdo válčí s IS po zemi, jsou paradoxně sami muslimové – Kurdové.

Zdechovský zmínil, že popeláře v Bruselu dělají už jen muslimové – Evropa si je bere na téměř otrocké práce. Zdůraznil, že je třeba rozlišovat IS a islám. „Věřil bych víc v mírumilovnost islámu, kdyby sami muslimové řekli: ,Jsme proti tomu, co dělá IS´. Ale muslimové v Belgii mi šeptem řekli: ,Někteří z nás s tím souhlasí´,“ řekl. Podle něj se Evropa musí bránit také tím, že podpoří rodiny a ženy jednoduše budou mít víc dětí.

Fišer řekl, že 70 % běženců jsou ekonomičtí migranti, které láká sociální systém EU – to ale podle Gabala není pravda. „Problém je samotný islám. Radikální duchovní v mešitách říkají i to, co je v rozporu s našimi zákony. Když se s muslimy bavíte o počasí, je to dobré, ale když o islámu, zjistíte, že nenávidí naší civilizaci,“ zmínil s tím, že jeho hnutí chce zakázat to, co je v rozporu s našimi zákony.

Abbas tvrdil, že Syřani a další uprchlíci se zas vrátí domů, až bude v jejich zemi klid. Podle něj se média vůči muslimům projevují necitlivě a řada z nich kvůli tomu v Evropě nemá práci. „Když vás stále přesvědčují, že nejste vítán, tak se nedivím, že někdo začne zastávat radikální názor,“ řekl Abbas s tím, že válku v Iráku a tím i frustraci muslimů vůči západu vyvolal západ. Gabal mu ale připomněl třeba íránsko-iráckou válku, kterou vyvolali sami muslimové mezi sebou.

Do besedy se zapojila i řada posluchačů. Ptali se na to, jak se daří v Evropě integrovat muslimy, co hodlá dělat hnutí „Islám v ČR nechceme“ nebo proč muslimům víc nepomohou muslimové. Do diskuse se zapojil i bývalý poslanec ČNR Čestmír Hofhanzl, podle kterého si slabá a nesebevědomá Evropa s chybějícími elitami těžko ohlídá to, aby se nově příchozí chovali podle jejích zákonů.

„Možná bychom si přáli diskutovat nad lehčím tématem, ale zvolili jsme ústřední téma dneška, které nás bohužel bude provázet i následující měsíce. Slyšeli jsme víc otázek než odpovědí, ale každopádně je dobře diskutovat a neuzavřít se do ulity čecháčkovství,“ poděkoval za kultivovanou diskusi vysočinský poslanec Vít Kaňkovský. Jihlavští lidovci chtějí v sérii besed pokračovat: po hazardu, letišti Henčov a uprchlících připravují besedu ke SVAKu. Záznam v blízké době dají na svůj Facebook.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu