Gabal (KDU-ČSL): Aktivní zálohy jsou důležité a jejich role je nezaměnitelná

30.06.2017 15:28

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 30. 6. 2017 k návrhu poslanců Martina Sedláře, Martina Stropnického, Jany Černochové, Davida Kádnera a dalších na vydání zákona o branné povinnosti a jejím zajišťování (branný zákon)

Gabal (KDU-ČSL): Aktivní zálohy jsou důležité a jejich role je nezaměnitelná
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

 

Dobrý den, vážené kolegyně, vážený pane předsedající, vážení kolegové, mám to privilegium být zpravodajem jen a jen proto, že jsem jediný, kdo není podepsaný z výboru pro obranu pod návrhem této novely. To znamená, máte před sebou návrh bezmála úplného výboru pro obranu. A já, protože ten návrh budu podporovat také, tak to berte, že je to celý výbor pro obranu napříč Sněmovnou. Je to myslím dost výjimečná situace vzhledem k předlohám, a proto bych rád na ni upozornil.

De facto pokračujeme tenhle týden už podruhé v debatě o obraně země, zejména participaci občanů na této obraně, novelizujeme příslušný branný zákon a participaci aktivních záloh. Tentokrát ale se bavíme o lidech, kteří v dobrovolných zálohách mají své místo, mají svou výzbroj, výstroj, mají své velitele, znají svoje poslání a usilují o to, aby se svými podmínkami pro výcvik dostali co nejblíže reálnému výkonu služby. V tom je ta novela důležitá, protože vychází vstříc zájmu těch, kteří skutečně organizovaně a v uniformě chtějí participovat na obraně země, cvičit apod. K tomu samozřejmě se snaží výbor pro obranu navrhnout - a s podporou vlády - i příslušné podmínky kariérní, finanční a usnadnit participaci. A je třeba si uvědomit, že ty aktivní zálohy, jakkoliv dnes jejich počet je někde v řádu myslím, že tisíce pět set, tak jsou důležitou součástí a určitou spojnicí mezi profesionální armádou a širší veřejností a v tom je jejich nezaměnitelná a důležitá role. Také mají už svou historii, mají svoje kariéry, proto také i pro ně platí uznání kariéry, hodností, povyšování a služebních pozic a jejich odražení se v odměnách pro příslušníky aktivních záloh.

Dovolte mi tedy, abych na závěr zdůraznil, že tentokrát mluvíme o lidech, kteří svoji účast na obraně země nevidí jako fotografii s winchestrovkou v kuchyni, ale jako službu v uniformě a v tom právě výbor pro obranu chce usnadnit jejich spolupráci a participaci pro nás všechny.

Děkuji za pozornost. Samozřejmě podporuji i zkrácené schválení v prvním čtení. Děkuji. (Ojedinělý potlesk poslance Chalupy.)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.