Gabal (KDU-ČSL): Relativně otevřený mandát pro vyslání vojáků má svůj velký smysl

20.10.2016 14:01

Projev na 5. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 10. 2016

Gabal (KDU-ČSL): Relativně otevřený mandát pro vyslání vojáků má svůj velký smysl
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte jenom, abych doplnil několik faktických souvislostí a aspektů včerejšího projednání na výboru pro obranu.

Za prvé. Je potřeba si být vědomi, že nasazujeme lékařský tým skutečně do válečné oblasti a do bojového prostoru, kde snad se konečně dostáváme k finální části operací proti Islámskému státu. Z toho důvodu se domnívám, že ten relativně otevřený mandát má svůj velký smysl v tom, že v okamžiku, kdy budou končit bojové operace a bude začínat stabilizace a rekonstrukce území, vznikne ta situace, kdy bude potřeba odminovávat, ženijní práce a civilní nasazení lékařů a všechno toto. To znamená, velmi podporuji i formát toho, jak ten mandát je formulován. Nikdo z nás neví, jak dlouho bojová operace v Mosulu bude trvat a jak rychle se podaří za ni stabilizovat. Musíme si uvědomit, že 1,5 mil. lidí, kteří tam jsou a budou vystaveni bojové činnosti, budou z hlediska svých nároků na lékařskou podporu nesmírně závislí na tom, co jim poskytneme zvenku. Proto apeluji na Ministerstvo obrany, aby počítalo také s přesahem z toho vojenského bojového prostředí směrem k civilnímu. Pokusili jsme se o to už úspěšně (?) před lety, nedopadlo to úplně ideálně, protože jsme to neunesli my. Doufám, že teď budeme lepší.

Chci také poděkovat úředníkům Ministerstva obrany za velmi detailní spolupráci před jednáním výboru. Kdo měl zájem a chtěl ty věci konzultovat a dotazovat se, tak mohl. Kdo neměl zájem, tak přišel až na výbor a divil se.

A poslední. Byl bych rád, aby Ministerstvo obrany dopředu projektovalo naši účast na stabilizačních a postkonfliktních aktivitách pomoci a operacích v prostoru, který (Předsedající upozorňuje na čas.) ovládal dlouhodobě Islámský stát. Děkuji. Samozřejmě vyslání podpořím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…