Gajdáček (KSČM): Srozumitelné zákony pro lidi

23.08.2014 19:44

Je zvykem v předvolební kampani mnohé slibovat a pak nic nedodržet. Sami posuďte, jak jste byli spokojeni se svou volbou senátorů v minulosti.

Gajdáček (KSČM): Srozumitelné zákony pro lidi
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Já působím v Obvodním zastupitelstvu v Ostravě – Porubě nepřetržitě od roku 1979 a neslibuji nic, co bych nemohl dodržet.

V polovině 90-tých let jsem při jednání v zastupitelstvu upozornil na pokus o nezákonný prodej obecních domů čp. 1029 – 1035 na Hlavní tř. v Ostravě - Porubě soukromým osobám i s nájemníky a pomohl tomu zabránit. Na základě toho jsem inicioval, aby pokud se budou obecní domy prodávat, to bylo jen samotným nájemníkům, kteří si za tím účelem založí za výhodných podmínek bytové družstvo. Takto vzniklá bytová družstva si domy odkoupila za 20 až 35% odhadní ceny v rozložených splátkách na 10 let. Navíc, realizované opravy do tří let po koupi domu se jim odečetly od zůstatku splátek.  Je i moji zásluhou, že dnes si v těchto domech občané sami rozhodují o svém osudu a nejsou vydání na milost, či nemilost,  různým pánům domácím.  Chci se zasadit, aby stejný osud mohli sdílet i nájemníci bývalých hornických bytů, dnes RPG.

Do volební kampaně vstupuji s heslem: „Srozumitelné zákony pro lidi!“ a tím chci oslovit občany v celém volebním okrsku.

Chceme, aby se lidé chovali slušně a dle zákonů. Ale jak můžeme chtít toto požadovat, když dnešním zákonům už nerozumí advokáti ani soudci. Zákony přijímané Poslaneckou sněmovnou jsou většinou  nedokonalé, politicky zabarvené a dají se mnohdy vykládat různě,  postrádají přesnost. To vede k tomu, že soudy mnohdy rozhodují ve stejné věci zcela odlišně. Senát v tomto ohledu neplní svou funkci, jako horní komora Parlamentu, přes kterou tyto zákony většinou prochází bez připomínek. Křiklavým příkladem toho je Nový Občanský zákoník, ten v této podobě neměl vůbec spatřit světlo světa !!!

Zastávám názor, že zákon má být takový, aby nepřipouštěl jiný výklad než ten, který vedl zákonodárce k jeho schválení a měl by být srozumitelný normálním lidem. Je nepřípustné, aby pomocí prováděcích vyhlášek k zákonům ministerští úředníci určovali, jak to ti poslanci vlastně mysleli. Rovněž se mi nelíbí, že soudy svými výroky provádějí výklady zákonů. To svědčí o nedokonalosti těchto zákonů. Soudci mají podle přesných a dokonalých zákonů soudit a nemají nahrazovat zákonodárce.

Senát je hlavně od toho, aby zákony schválené Sněmovnou posuzoval tak, aby nedokonalé zákony Senátem neprošly.

Petr Gajdáček,
kandidát na senátora za KSČM
VO č.: 72 Ostrava město

reklama

autor: KSČM

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.