Gajdůšková: Bezlepková dieta by měla být uznána za lék a plošně hrazena z pojištění

22.06.2014 11:40

V pátek dopoledne v prostorách PS PČR proběhla tisková konference za účasti 1. místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůškové a předsedkyně Sdružení celiaků ČR Blanky Rubínové ohledně problematiky celiakie.

Gajdůšková: Bezlepková dieta by měla být uznána za lék a plošně hrazena z pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Upozorňuji na problém, který se odhadem týká v ČR zhruba sta tisíce lidí, kteří trpí onemocněním nazvaným celiakie, na který existuje jediný lék - bezlepková dieta.

Příčinou celiakie je stres, může to být prodělaná operace, může se také objevit v dětství. Důsledky této nemoci se pak projevují ve zpoždění vývoje psychického i fyzického, způsobují chudokrevnost, poruchy zažívání a další problémy.

Bezlepková dieta, její přísné dodržováním je pro celiaka stejným lékem, jako je inzulín pro diabetika, nebo antibiotikum při jakékoli bakteriální infekci.

Jestliže jsou léky hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a v každé skupině je jeden lék bez doplatku, pak je tu velký problém, který bychom chtěli, aby byl řešen: aby se i na tuto dietu z veřejného zdravotního pojištění přispívalo.

Bezlepková dieta je totiž velmi nákladná. Při srovnávacím nákupu lze zjistit, že půlkilogramový chleba stojí zhruba třicet korun, třistagramový bezlepkový chléb stojí dvakrát tolik, tedy kolem šedesáti korun. Jestliže kilogram obyčejné mouky stojí kolem patnáct korun, poloviční balení bezlepkové směsi stojí dvakrát tolik. To samozřejmě představuje velké náklady pro celiaka i pro jeho rodinu.

Svaz pacientů ČR proto navrhuje, aby bezlepková dieta byla uznána jako lék a byla plošně hrazena z veřejného zdravotního pojištění minimálně částkou tisíc korun měsíčně. Protože porovnání normální stravy a bezlepkové diety činí až tři tisíce korun měsíčně, považujeme tisíc korun za minimum, které by mělo být poskytnuto.

Na toto téma budeme jednat v červenci i ve Slovenské republice, kde již mají hrazenu bezlepkovou dietu pro pacienty ve výši 70 procent nákladů. Zajímat nás bude, jak je tento systém zaveden a jak funguje v praxi.

Budu také jednat VZP i se Státním ústavem pro kontrolu léčiv, který musí se v této věci také zapojit. Dohodla jsem se s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, že v průběhu léta navrhneme řešení pro pacienty s celiakií.

Jsem přesvědčena, že podpora bezlepkové diety jako léku je důležitá pro pacienty i jejich rodiny, ale také pro celý systém veřejného zdravotního pojištění.

Pro srovnání: náklady na léčbu příznaků celiakie a toho, co způsobuje u konkrétní pacientky, jejíž jméno je mi známo, je sto sedmdesát tisíc. Náklady na stabilizaci při bezlepkové dietě je sedm tisíc korun. To je významný rozdíl, a kdybychom to spočítali na těch sto tisíc lidí s celiakií, tak jsou to významné úspory ve veřejném zdravotním pojištění.

Alena Gajdůšková

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…