Gajdůšková (ČSSD): Lépe musíme platit učitele než generály

13.05.2014 9:50

Už T.G.Masaryk říkal, že je špatný stát, který platí lépe své generály než učitele. To je nutné spolu se závazky v koaliční smlouvě připomenout i ministru financí panu Babišovi.

Gajdůšková (ČSSD): Lépe musíme platit učitele než generály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Jestliže platy učitelů vláda nezvedne, pak musí zůstat zmrazené nadále i platy politiků. Opak je nepřijatelný a pro sociální demokracii veřejně neobhajitelný.

Kantory je třeba slušně zaplatit, protože něco naučit děti a mladé lidi mohou jen ti nejlepší z nejlepších. Chceme-li v budoucnu patřit mezi nejvyspělejší země Evropy, pak je klíčový dobrý systém vzdělávání od mateřských škol až po vysoké školy a celoživotní učení. To nejde zajistit bez vysoce kvalifikovaných a silně motivovaných učitelů, pro které je pedagogika posláním, umí děti získat a naučit.  Školství  se ale musí stát skutečnou prioritou vlády, krajů i obcí. Je nutné slušně zaplatit učitele, vytvořit dobré podmínky pro nepedagogické pracovníky, modernizovat školy i systém vzdělávání počínaje přípravou budoucích učitelů. Nezbytné je podpořit autoritu učitelů a lepší spolupráci školy a rodiny v zájmu rozvoje osobnosti dětí.

Nelze zapomenout, že školství je významná část veřejných služeb. Hovoříme-li  tedy o tom, že  chceme zvýšit koupěschopnost obyvatel a podpořit  tak ekonomický růst navýšením příjmů státních zaměstnanců, pak učitele nelze vynechat.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…