Gajdůšková (ČSSD): Minimální mzda v Německu a trh

10.07.2014 6:26

Přijetí koncepce minimální mzdy v Německu se všeobecně hodnotí jako úspěch sociálně-demokratického partnera tamní koalice. Německá diskuse opouští neoliberální pole a reflexe soc. zodpovědnosti a inkluzivní politiky se dostává do středu pozornosti.

Gajdůšková (ČSSD): Minimální mzda v Německu a trh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Má to ovšem jeden podstatný tržní aspekt. Německý trh práce se totiž dostal do centra kritických evropských diskusí a kontrola Evropské komise může přijít brzy. Velmi nízké mzdy v některých sektorech dosavadního německého trhu práce (poštovní doručovatelství apod.) totiž velmi často zaměstnance stlačí pod existenční minimum. Vedou je tak na sociální úřad, který jim doplácí deficit tohoto existenčního minima.

Je ovšem možné, podívat se na tento systém opravdu tržně. Německý stát dotuje pracovní sílu pro firmy, které nezaplatí zaměstnancům patřičný plat a na normálním pracovním trhu by nikoho nenašly. Z této perspektivy je tento systém státních podpor vlastně tržní deformací a podporou firem, více než oněch podporovaných zaměstnanců.

Opatření, které zavádí minimální mzdu, je tedy z tržního hlediska naprosto bezchybné. Je potěšitelné, že trh a sociální ohledy jsou občas v souladu. A otázka, zda to povede k redukci počtu pracovních míst, ještě zdaleka není rozhodnutá. Jedná se totiž většinou o práci, která se nedá vyvézt do zahraničí – ono poštovní doručování se například nemůže odehrávat v Indii, jak někdy hrozí průmyslová lobby. To ovšem neplatí jen v Německu.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Gajdůšková - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.