Gajdůšková: Je na čase řešit nejen metanol, metylalkohol, ale také alkohol jako takový

12.09.2013 12:38

Projev na 13. schůzi Senátu dne 12. 9. 2013.

Gajdůšková: Je na čase řešit nejen metanol, metylalkohol, ale také alkohol jako takový
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Vážený pane předsedo, pane ministře, kolegyně, kolegové, zákon, který máme na stole, je v podstatě zákonem technickým. Řeší daňové úniky, řeší ochranu spotřebitele. Ale já se domnívám, že by bylo na čase řešit nejen metanol, metylalkohol, ale také alkohol jako takový. Statistiky uvádějí, že jsme jednou ze zemí, která je na špici v používání nebo zneužívání, nadužívání, chcete-li, alkoholu mladistvými. A další statistiky a výzkumy uvádějí, že první setkání, první ochutnání alkoholu na straně, nemůžu říct ani mladistvých, ale musím říct dětí, se odehraje v rodině.

Ta situace je skutečně alarmující. Alkohol je společensky tolerovaná droga. Já jako člověk, který je téměř abstinentem, můžu říct, že naopak ta abstinence téměř tolerována není. To jsme v docela zajímavé situaci.

Mrtví byli v důsledku užití metylalkoholu. Ale oni mrtví jsou i v důsledku nadužívání alkoholu. A jsou to lidé, kteří přijdou o život, kteří si zničí zdraví, důsledky sociální, zdravotní, i v systémech sociální a zdravotní péče jsou v biliardách.

Myslím si, že by bylo důležité se o tomto bavit. Návrh, který máme před sebou, není dokonalý. Jak nás upozornila naše legislativa, tak tam chybí vazba, provázanost, dobrá provázanost na živnostenský zákon.

Otázka je také otázka kaucí. My tam bariéru postavit musíme. Ve vztahu ke kaucím, a to jenom ke kaucím zde v tomto případě, ale i ke kaucím, které jsou stanovovány, byly stanoveny u ropy, u pohonných hmot, také se nabízí otázka, zda jenom nevytvoříme nástroj, jak vyprat špinavé peníze.

Nicméně my musíme pro tento zákon hlasovat, já jsem o tom přesvědčena a pro tento zákon hlasovat budu, protože je to odpověď státu na situaci, která nastala. Je to náprava toho, co stát svým způsobem způsobil sám, resp. minulé vlády, naprostým selháním. Je to důsledek filosofie o malém státu, kde stát prostě rezignoval na svoji úlohu určitého regulátora, na svoji úlohu toho, kdo nastavuje pravidla, ale také všem zajišťuje, že tato pravidla budou dodržována.

Protože jestliže na tuto úlohu stát rezignuje, pak nastupuje jiný zákon, a to je zákon džungle, a ten je nemilosrdný. Jsou v něm mrtví, tak jak jsme si to zažili, a bohužel i v této chvíli se objevují jeho oběti.

Přijmeme tedy alespoň něco. Na nové vládě bude, jak se dál postavíme k oblasti alkoholu jako takové v těch souvislostech, o kterých jsem zde hovořila.

K tomu, abychom se dál zabývali touto oblastí, vybízí i návrh doprovodného usnesení, které my už máme na lavicích, a pan senátor Hajda asi předloží a okomentuje.

Já jsem skutečně přesvědčena o tom, že je nutné takovéto usnesení přijmout, že je nutné se touto oblastí zabývat, a proto tedy tento návrh podporuji. Děkuji.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.