Gazdík (STAN): Centrální orgány mají řešit ty nejobtížnější úkoly, ne si uzurpovat veškerou moc

24.04.2016 20:19

Kraje musí být podle STAN kompetenčně silnými, aby nebyly závislé pouze na libovůli státu, a finančně transparentní v otázkách rozdělování krajských dotací, které nyní neprobíhá podle jasných pravidel.

Gazdík (STAN): Centrální orgány mají řešit ty nejobtížnější úkoly, ne si uzurpovat veškerou moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Co nejvíce základních veřejných potřeb mají zajišťovat obce. Kraj má rozhodovat v záležitostech, na které už nedohlédne stát, ale nedosáhne na ně ani obec. V decentralizovaném státě mají centrální orgány vytvářet zásadní koncepce, řešit ty nejobtížnější úkoly, ne si uzurpovat veškerou moc. Budeme prosazovat, aby na kraje přecházely další kompetence z centra, například odpovědnost za bytový fond, kompetence v sociální oblasti anebo odpovědnost za stav silnic první třídy,“ říká předseda STAN Petr Gazdík.
 
STAN jsou překvapeni, jak málo své ústavní kompetence kraje využívají. Kraje si stěžují, že mají jen malý vliv na rozhodování státu, přitom jen velmi málo využívají své možnosti navrhovat zákony včetně jejich rušení. „Bohužel kraje v posledních dvou volebních obdobích Sněmovny podaly pouze 36 vlastních návrhů zákonů. Před Ústavním soudem kraje napadly vadné vyhlášky ministerstev jen v 7 případech,“ říká místopředseda STAN Stanislav Polčák. „Chceme kraje zaktivizovat, aby se staly skutečnými strážci legislativy, proto při uplatnění společné zákonodárné iniciativy se takovým návrhem bude vláda a Parlament zabývat přednostně,“ dodává Polčák.
 
Starostové pokládají objem nárokových peněz, s nimiž kraje hospodaří, za přiměřený svěřeným úkolům. Pro jejich rozdělování však chybí v zákoně odůvodnění. STAN navrhují, aby i v krajském RUD platila předvídatelná pravidla dělení peněz daňových poplatníků. Některé kraje se také stihly neuvěřitelně zadlužit. Velké rezervy STAN vidí v transparentním nakládání s veřejnými prostředky, zejména u krajských nenárokových dotací. „Je nemyslitelné, aby se opakovaly skandály z Olomouckého kraje, kde jsme přišli na to, že se krajské a evropské dotace rozdělují podle politické příslušnosti starosty obce. Nejvíce peněz na projekty totiž získali ti, kteří byli nebo jsou politicky příslušní krajské vládnoucí koalici, tedy ČSSD a KSČM,“ říká kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji Radim Sršeň, starosta Dolních Studének. Ten také kritizoval fakt, že Olomoucký kraj je v přepočtu na obyvatele jeden ze dvou nejzadluženějších krajů České republiky.
 
V Ústeckém kraji je situace ještě vážnější. „Náš kraj dlouhodobě zaostává. ROP Severozápad, jenž měl pomáhat naše zpoždění dohánět, byl rozkrádán a úředníkům hrozí až sedm let. Vytvoříme celostátně jasná pravidla pro přidělování dotací v rámci krajů a budeme se jimi řídit, i když nebudou mít formu zákona,“ podotýká kandidát na hejtmana v Ústeckém kraji Petr Liška, starosta Malých Žernosek.

STAN podle polského vzoru navrhují, aby se kraje nedostávaly do problémů kvůli libovůli vlády, zda jim např. přidělí peníze na opravu silnic. Navrhují, aby vládní dotace byly podloženy smluvně a v dlouhodobém horizontu sjednávány s kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…