Gazdík (STAN): Ministr vnitra musí vyvrátit, že přístup k demonstrantům byl na politickou objednávku

31.03.2016 20:15

STAN chce po čínské návštěvě diskusi s ministrem vnitra o stavu práv a svobod.

Gazdík (STAN): Ministr vnitra musí vyvrátit, že přístup k demonstrantům byl na politickou objednávku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Předsednictvo STAN ostře protestuje proti způsobu, jakým policie zasahovala během návštěvy čínského prezidenta v Praze. STAN proto bude iniciovat debatu s ministrem vnitra o dodržování lidských práv a svobod ze strany úřadů. Diskuse by se kromě ministra Milana Chovance měli zúčastnit i experti na ústavní právo a odborníci na bezpečnost.

„Předsednictvo STAN je znepokojeno jednáním policie v době konání návštěvy čínského prezidenta, a doufá, že selektivní přístup k demonstrantům nebyl na politickou objednávku. Toto podezření bude muset ministr vnitra či vedení policie vyvrátit. Musíme si být jisti, že naše demokracie není na cestě k autoritativnímu režimu,“ říká zastupující předseda STAN Petr Gazdík.

Předsednictvo hnutí upozorňuje, že návštěva čínského prezidenta ukázala, jak křehký je stav české demokracie.

„Když jsme byli podle Miloše Zemana pod tlakem USA, tak při průjezdu americké vojenské kolony mohli být odpůrci i příznivci kdekoli a svobodně vyjadřovat svůj postoj, včetně nápisu Yankee go home. Teď Zeman tvrdí, že jsme se od tohoto tlaku osvobodili - a výsledkem je, že při průjezdu kolony čínského prezidenta není možné vyjádřit protičínský názor,“ říká člen předsednictva STAN Věslav Michalik.

Předsednictvo STAN považuje za závažné porušení práv a svobod následující okamžiky:

1. Uzavření některých prostranství bez předchozího upozornění pro české občany, nikoliv ovšem pro organizované skupiny Číňanů a příznivce čínského režimu.

2. Rozhodné zásahy policie na několika místech proti pokojným protičínským demonstrantům a naopak benevolence vůči často agresivním pročínským organizovaným skupinám.

3. Vynucené sejmutí tibetské vlajky v blízkosti hotelu, ve kterém bydlela čínská delegace. Policie to zdůvodnila "bezpečnostními opatřeními", přičemž stažená roleta na okně nevadila.

4. Prohlášení mluvčího policejního prezídia Jozefa Bocána, že lidé mohou protestovat, ale jinde, na "nějakém bezpečném místě, aby nedošlo k ohrožení bezpečnosti a veřejného pořádku".

„Debata s ministrem je o to důležitější, protože existuje novela shromažďovacího zákona, která by dala ještě větší prostor úřadům veřejná shromáždění a demonstrace regulovat nebo i znemožnit,“ dodává poslanec Jan Farský (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …