Gill (Piráti): Známá neznámá Saúdská Arábie - země, která mile překvapila

21.05.2016 10:59

Mé předsudky a milé překvapení při aktuální služební cestě do Saúdské Arábie. Pár řádek o zemi, o podmínkách k životu v níž nemáme zpravidla valného mínění a jejíž zákony považujeme za bezmála středověké.

Gill (Piráti): Známá neznámá Saúdská Arábie - země, která mile překvapila
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Mám to štěstí, že od ledna tohoto roku pracuji ve firmě s klientelou z celé řádky exotických destinací (Lázně Darkov, a.s.) a je mi důvěřováno ve věci některých služebních cest do nich. Zatím prvním ale ne posledním případem byla má minulotýdenní cesta do Rijádu, hlavního města Saúdské Arábie, města, které je po pro nemuslimy nepřístupné Mekce a Medině řazeno hned jako třetí nejkonzervativnější. Jako silný libertarián, který nemá rád státní zásahy do osobních svobod jednotlivce, jsem do této země odjížděl s velkou skepsí a opatřen často velmi odůvodněnými předsudky, níže jen stručný výčet věcí, nad kterými se Evropan rozhodně nemůže nepozastavit coby nad zbytky středověkého myšlení, ale nutno si uvědomit, že ani ten příslovečný Řím nebyl postaven za den:

  • absolutní zákaz držení nebo konzumace alkoholu
  • potenciální trest smrti za pašování drog, alkohol nevyjímaje
  • trestnost řízení motorových vozidel ženami
  • nemožnost, aby žena jela na sedadle spolujezdce vedle řidiče, který není její blízký příbuzný
  • teoretická nemožnost, aby žena byť jen vyšla na ulici bez doprovodu mužského příbuzného
  • nemožnost, aby žena cokoli osobně vyřizovala s úřady bez mužského příbuzného
  • postavení homosexuality mimo zákon coby hrdelního zločinu
  • silná cenzura tiskovin a internetu
  • stále ještě existence tzv. mravní policie
  • nemožnost, aby muži a ženy seděli v restauraci pohromadě
  • zákaz šíření a veřejného praktikování jiného než státního náboženství

Tolik jen stručný výčet regulí, které lze těžko nepovažovat za dosti ujeté a zaspávající dobu. Nicméně z osobní několikadenní zkušenosti jsem dospěl k závěru, že snad nikde na světě se situace nelepší takovým tempem, jako právě v Saúdské Arábii. Má nadřízená, s níž jsem do země cestoval na zdravotnický veletrh, již v KSA (Kingdom of Saudi Arabia) před pár lety jednou byla, a i ona sama byla mile šokována pokrokem, ke kterému zde dochází:

  • po celou dobu našeho pobytu si ani jednou nezahalila hlavu, na veřejnosti pouze nosila abbayu (černý oděv přes běžné šaty) a rozhodně nebyla jediná - prostovlasé ženy a muži v tričku s krátkým rukávem místy převažovali nad lidmi v hidžábech, nikábech a thobách. Tlak americké filmové a televizní produkce prostě nelze zastavit.
  • společné sezení mužů a žen v restauraci u jednoho stolu jsme rovněž úspěšně vyvrátili, byť je mi jasné, že jistě hodně záleží na konkrétní restauraci, jejích majitelích, zaměstnancích a hostech
  • nemožnost, aby se na veřejnosti pohybovala samotná žena bez mužského doprovodu je už v dnešní době rovněž spíše mýtem, než realitou. Na ulici to moc nepoznáte, protože po ulicích nikdo nechodí (permanentních 40°C ve stínu a žádný stín), ale například v obchodních centrech, kde ženy nad muži převažují odhadem 9:1, je jasné, že většina je tam na vlastní pěst.

To jsou jen některé příklady, které mě utvrdily v tom, že to nebude trvat ani jednu generaci, než dá KSA přednost ekonomickému boomu před lpěním na rigidních tradicích, o které většina populace nestojí, a vydá se na cestu k obchodnímu převálcování lokálních konkurentů, v řádech stovek procent svobodnějším zemím, jako jsou SAE, Kuwait nebo Bahrain.
Na závěr bych ještě rád uvedl několik poznámek/tipů pro někoho, kdo se do této země chystá, i když jako turista to bude mít hodně těžké:

  • taxikáře vždy navigujte, jinak zabloudí (ukázání mapy v telefonu často nestačí - mapu někteří vnímají jako krásný obrázek, něco jako Američani). Je ale nutno uvědomit si, že např. v Rijádu žije 7 milionů lidí a fakticky tu není MHD, taxikáře tak logicky dělá naprosto kdokoli.
  • v rámci možností chtějte, aby zapnuli taxametr - je to z praxe jasně levnější, než když v cíli střelí těžko usmlouvatelnou cenu
  • život jim (v Rijádu) zásadně komplikuje stavba šesti linek metra najednou a typická nemožnost odbočení vlevo - tzv. U-turny jsou v této zemi velmi populární, ale zásadně komplikují orientaci
  • moc bych nedoporučoval pouštět se za volantem do center měst - Saudi řídí hrozně a také hrozně agresivně. Klaxon uslyšíte co pět sekund a žádná čára ani patník pro místní řidiče rozhodně nejsou zdí.
  • vždy mějte u sebe hotovost - kartou jen tak někde nezaplatíte
  • hotovost mějte v riálech, eury či dolary rovněž jen tak někde nezaplatíte
  • zboží denní spotřeby je až extrémně levné - třetinková plechovka Kúká-kúly za 1 riál (6 Kč) není výjimkou
  • po příletu se připravte na velmi dlouhé čekání na imigračním. My čekali dobrou hodinu. Všem příchozím se odebírají otisky deseti prstů, které pak musí sedět s jedním, který Vám odeberou na odletu
  • netěšte se na obchody se suvenýry a nikomu neslibujte pohled. Nejenže jsem neviděl jedinou poštu, ale ani jediný pohled. KSA je země turisty téměř nepolíbená (taky nevede turistická víza). Všichni cizinci jsou tu služebně, nebo tu pracují.
  • pár arabských slovíček není na škodu, obzvláště číslovky do tisíce bodnou a nejsou problém - skladba naprosto stejná jako v němčině
  • pokrok nezastavíš, ale určitě bych se u mužů vyhnul nošení kraťasů a u žen nenošení abbaye - to už by bylo koledování si o zbytečný průšvih
  • pravidelné modlitby v průběhu dne velmi vysoké procento populace ignoruje a dohání je buďto večer nebo v pátek
  • na letech do a ze země se nepodává alkohol, zato si několikajazyčně a povinně vyslechnete modlitbu za bezpečnou cestu rovnou z Koránu - mám na videu, až to sestříhám, dám sem odkaz

Tolik pár mých postřehů k několika dnům v Saúdské Arábii. Pojedete-li tam, hlavně nenechávejte mozek doma ve sklenici a uvědomte si, že v denním životě mluvíte s naprosto normálními lidmi, ne s nějakými náboženskými fanatiky, kteří jsou navíc povinni řídit se těmi stejnými pravidly jako Vy. A často je ta pravidle štvou ještě více než Vás a nebudou váhat se s Vámi o tom pobavit. Nutno si uvědomit, že jde o absolutní monarchii pouze s velmi limitovaně demokratickou místní samosprávou. My své zákony máme možnost ovlivnit, Saudi ne. Tedy kromě několika málo z těch, kdo se jmenují Saudi přímením. Náboženství v rozhovorech s cizinci nechávají muslimové obvykle naprosto stranou a nepovažují za normální Vám islám jakkoli prodávat. Od Vás se pak, pod teoretickým vysokým trestem, čeká totéž. Také je dobré si uvědomit, že v zemi pracuje více cizinců, než má její hlavní město obyvatel, protože se jedná o daňový ráj s nízkými náklady na živobytí a vysokými platy. Zdaleka ne každý, na koho narazíte, je plnoprávným občanem - čtvrtina až třetina jsou cizinci.

Takže, rozum do hrsti, mozek do hlavy a hurá do Saúdské Arábie, tygra, který díky svým limitacím zatím spí, ale až se probudí, a bude to brzy, ekonomicky ovládne celý svůj region.

Bc. Michal Gill

  • Piráti
  • - člen předsednictva Pirate Parties International
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice